Vaarwel acne, rode vlekjes en wallen. Bevroren komkommer is de ultieme skincare-hack

doorFleur De Backerop 25/08/2021

Een gezichtsmasker en schijfjes komkommer op de ogen? Laat dat maskertje maar achterwege, want voor het ultieme skincareproduct hoef je enkel en alleen langs de groenteafdeling te passeren. Voeg daar nog ijskoude temperaturen aan toe en je hebt een wondermiddel beet. TikTokkers schreeuwen het van de daken: bevroren komkommer laat acne, rode vlekjes en wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Om de nieuwste trends te achterhalen is er tegenwoordig maar één adres: TikTok. Het aantal lifehacks, tips en hilarische trucjes dat viraal gaat, kan je amper bijhouden. Wat beauty betreft, zijn heel wat TikTokkers tegenwoordig verslingerd aan de komkommer. In een diepgevroren jasje, weliswaar. Volgens TikTok-ster Alexa Rae Loebel zorgt de ijskoude groente ervoor dat je huid weer straalt en je make-up perfect blijft zitten. Meer zelfs: het helpt volgens haar om acne, littekens en wallen zichtbaar te verminderen. 

Ze inspireerde vele anderen, onder wie Emma Freece. Zij ging nog een stapje verder dan Alexa Rae Loebel: ze testte (en documenteerde) de komkommer-hack intussen al veertien dagen na elkaar. Na acht dagen was de zelfverklaarde beauty-addict al lyrisch: Emma zag zichtbaar verschil en vertelde in het filmpje dat ze vastbesloten was om het ritueel te blijven volhouden. 

@emmafreece

Day 8 of icing my face with a frozen cucumber in a hurry today! 🥒##frozencucumberhack ##thankyou ##skincareroutine ##skincarehack ##dewyskin

♬ Chillest in the Room - L.Dre

Dat iedereen zo enthousiast is over de bevroren komkommer is niet onlogisch. Komkommer bestaat voor zo’n 95 procent uit water - hallo hydratatie! Dermatologe Berth Goldstein legde het onlangs helder uit aan de Britse lifestylewebsite Glamour: “Komkommers bevatten veel vitamine K, wat helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een vetoplosbare stof is die de bloedstolling regelt.”  

Dr. Berth Goldstein: “Volgens een Pakistaanse studie, gepubliceerd in de African Journal of Biotechnology, kan komkommer ook het talggehalte van de huid verlagen, en dat helpt dan weer om acne te verminderen. De biochemicaliën in de komkommer blokkeren het enzym dat zorgt voor een overmatige productie van melanine of pigmentatie. Dat verklaart waarom je dankzij de komkommer-hack minder snel last hebt van donkere vlekken."