Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Van ouderdomsvlekjes tot striae: zo los je deze 7 huidproblemen op. “Recente striemen behandel je met vitamine A”

doorSophie Vereyckenop 04/05/2023

In Hollywood lijkt er van huidkwaaltjes geen sprake, maar wij staren meer dan eens beteuterd naar ons spiegelbeeld. Goed nieuws: je hoeft er niet mee te blijven lopen. Esthetisch arts Elisabet Haesevoets en dermatoloog Ingrid Van Riet tippen gerichte behandelingen om je van de meest hardnekkige problemen te verlossen. “Sinaasappelhuid kan verschillende oorzaken hebben. In één bepaald geval doen een crème op basis van cafeïne en massagetechnieken al wonderen.”

1. Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie komt in twee gedaantes, vertelt esthetisch arts Elisabet ­Haesevoets. “Allereerst heb je de typische ouderdomsvlekjes en bruine vlekjes door zonneschade. Die zijn tamelijk oppervlakkig en eenvoudig te behandelen met IPL, kort voor ‘intense pulsed light’ (kostprijs tussen 150 en 250 euro). Die lichtflitsen werken op een golflengte die overeenkomt met de frequentie van het vlekje. Het pigment neemt die energie op en gaat kapot.” Leuk ­extraatje: telkens als je flitst krijgen collageen en elastine een boost. Je krijgt dus een anti-agingeffect cadeau. 

De tweede vorm van hyperpigmentatie is helaas moeilijker te behandelen. “Onder invloed van extreme zonblootstelling of hormonen kan het gebeuren dat de pigmentcel zelf in overdrive gaat, ook wel melasma genoemd. Die vorm komt negentien keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral tijdens de zwangerschap (vandaar de bijnaam ‘zwangerschapsmasker’, red.) en is moeilijker te behandelen omdat het pigment dieper zit. Geen nood: met een combinatie van lasers, kalmerende producten en depigmenterende crèmes kan je veel bereiken. In het algemeen zijn mensen met een donkere huid trouwens gevoeliger voor hyperpigmentatie, omdat er bij hen meer pigment aanwezig is.”

2. Roodheid

Blozen doen we allemaal weleens. Of het nu door een gênante situatie is, de gure winterwind, stress, opvliegers of een glaasje te veel: roodheid is een heel gewoon verschijnsel. Donkere types hebben geluk: bij hen is het vrijwel niet zichtbaar. Heb je een bleke huid? Helaas, dan valt roodheid net harder op. Gezonde bloedvaatjes gaan nu eenmaal open en toe en dat zie je bij een witte huid sneller, verklaart ­dermatologe Ingrid van Riet. 

“Zolang de roodheid weer wegtrekt, is er niets aan de hand. Maar bij rosacea of couperose zijn de bloedvaatjes hun ritme verloren. Het resultaat? Ze blijven openstaan en je krijgt permanente roodheid. De truc is dan om de bloedvaatjes toch weer te sluiten. Dat kan met lasertechnieken of een flitslamp. In het geval van rosacea – dat gekenmerkt wordt door een ontstekingsreactie – kan een ledbehandeling (kostprijs 75 euro) erg effectief zijn: blauw ledlicht brengt de huid tot rust, vermindert ontstekingen en kan zo de roodheid verminderen.” Probeer verder de bloedvaten zo weinig mogelijk te prikkelen: vermijd kou, gekruid eten en alcohol en smeer crèmes die de huid kalmeren, bijvoorbeeld op basis van calendula, aloë vera, panthenol B5 of ­probiotica.

3. Onregelmatige structuur

In tegenstelling tot wat Hollywood ons wil doen geloven, bestaat een perfect gladde en egale teint niet: we hebben allemaal een soort ruitpatroon op de huid, iets wat je goed ziet als je naar de rug van je hand kijkt. Elisabet Haesevoets: “Bij baby’tjes is dat heel symmetrisch, maar naarmate de jaren verstrijken, worden bepaalde richtingen geaccentueerd terwijl andere verdwijnen, en dat vertaalt zich in een chaotische structuur.”

Niet ideaal, want alles wat het huidoppervlak minder glad maakt, verandert de reflectie van het licht, voegt Ingrid van Riet daaraan toe. “Denk aan een tegel: hoe gladder, hoe glanzender. Dat is net zo met de huid: hoe minder structuur, hoe meer weerkaatsing en hoe stralender de huid.” 

Dagelijks scrubben met een fijne korrel kan al verschil maken, al is een zachte hand essentieel. Elisabet Haesevoets: “Je wil geen trauma toebrengen. Wel waarschuwen dat er agressie is. Daardoor zal de huid zich verdedigen. Kijk naar je arm: de buitenkant van je bovenarm is dikker en steviger dan de binnenkant, omdat die meer aan wrijving is blootgesteld. Met een behandeling als needling of microdermabrasie (vanaf 180 euro) doen we hetzelfde, maar dieper. Verder is smeren met vitamine A-derivaten, retinol of vitamine C altijd een goed idee.”

Voor het zware geschut zijn er de ‘fractional laser’ (kostprijs tussen 150 en 250 euro) en CO2-laser (vanaf 750 euro). Ingrid van Riet: “Een fractional laser boort kleine gaatjes in de huid en doet poriën, fijne lijntjes en rimpels krimpen. Diepe rimpels behandelen we met een CO2-laser: die schraapt een dun laagje huid eraf en maakt het oppervlak zo weer glad. Of ga voor de fractional CO2-laser: die combineert het beste van beide toestellen.”

4. Onzuivere huid

Als je weet dat we meer dan 30.000 talgklieren op onze huid hebben, dan vallen die paar puistjes nog mee. Naast de exemplaren die je met het blote oog kan spotten, telt de huid duizenden microcomedonen of verstopte poriën, aldus Ingrid van Riet. Dat mag je letterlijk nemen: je ziet ze niet, maar ze komen pas tot uiting wanneer er meer talgklieractiviteit is. 

“De sleutel is preventie. Dat begint thuis: hou de talgklieren zuiver met een lotion op basis van salicylzuur, gevolgd door een crème met probiotica om het microbioom van de huid te herstellen. Eventueel kan je dat aanvullen met een behandeling. Peelings (vanaf 80 euro) ontstoppen de huid en drogen puistjes uit, terwijl een fractional laser (150 tot 250 euro) de activiteit van de talgklieren vermindert. Tamelijk nieuw is de ‘carbon peel’ (vanaf 150 euro), die medische koolstof en lasertechnologie combineert voor een dieptereiniging.”

5. Striae

Striemen of striae zijn een soort scheurtjes in de huid. Ingrid van Riet: “Dat is lastig, want iets dat kapot is, kan je niet zomaar weer aan ­elkaar lijmen." Al wil dat niet zeggen dat er niets aan te doen is. “Bij recente striemen – je herkent ze aan hun rode kleur – is een vitamine A-crème de beste behandeling. Zijn het ondertussen witte striae? Dan kunnen we de huid stimuleren met radiofrequentie (vanaf 160 euro). Door de striem is de huid een slap, dun velletje geworden. Bij radiofrequentie zet elektrische stroom je lichaam aan om weer bindweefsel aan te maken. Zo zullen de striemen vervagen.” Bij een donkere huid is herpigmenteren met bruine inkt eveneens een optie.

6. Gerstekorrels

Elisabet Haesevoets: “Als talg en dode huidcellen zich opstapelen, kan het gebeuren dat talg gevangen raakt onder de huid en zo een cyste wordt. Soms heeft dat te maken met het gebruik van foute producten, soms ben je er gewoon gevoelig voor en ontstaat ze vanuit het niets. Scrubben kan helpen: door dode huidcellen te verwijderen voorkom je dat ze zich ophopen en zo een gerstekorrel veroorzaken. Bestaande milia kan je enkel laten verwijderen bij de schoonheidsspecialiste. Met behulp van een fijn scalpel maakt men een sneetje, net groot genoeg om de cyste te verwijderen.”

7. Cellulite

Het slechte nieuws eerst: vrouwen hebben aanleg voor vetopslag op de dijen. Onze vetstrengen liggen anders dan die van een man, waardoor we sneller kuiltjes ontwikkelen. Het goede nieuws? Dat is niet zo slecht. “Het is je kapitaal”, lacht ­Elisabet Haesevoets. “Ze zijn er om je vet vast te houden, zie het als een spaarpotje voor moeilijke tijden.” 

Het is niet toevallig dat vrouwen die vroeger nooit last hadden van cellulite plots kuiltjes in hun billen ontdekken tijdens hun zwangerschap. “Je lichaam houdt alles vast wat het nodig kan hebben voor later.” Nog meer heuglijk nieuws: het is perfect te verhelpen. “Sinaasappelhuid kan verschillende oorzaken hebben: vetstrengen, maar ook een overschot aan vetcellen, verslapte huid of een slechte circulatie. In dat laatste geval heb je vaak al genoeg aan een crème op basis van cafeïne en massagetechnieken. Voor de verslapte huid of vetstrengen is er de endolift (richtprijs 1600 euro): met warmte kan je de huid van binnenuit doen inkrimpen. ­Vetcellen verminderen kan met mesotherapie (vanaf 150 euro): met ­enkele kleine prikjes sluizen we stoffen in die vetcellen verminderen.”

Toekomstmuziek?

De volledige wereld van dermatologie en esthetische ingrepen gaat een nieuwe richting uit, vertelt Elisabet Haesevoets. “Er is niet zoveel evolutie meer in de huidige technieken, behalve dan dat ze steeds beter worden. Vergelijk het met auto’s: sinds kort is er niets meer veranderd, tenzij dat ze efficiënter en ecologischer geworden zijn. Hetzelfde geldt voor de esthetische technieken. Neem nu IPL voor hyperpigmentatie: die techniek gaat al jaren mee en geeft mooie resultaten op korte termijn, maar voor duurzame verandering op lange termijn is er meer nodig. De grote verandering zit ’m dan ook in de manier van denken. Een paradigmashift, zeg maar. Zo zullen we meer en meer evolueren naar het begrijpen en aanpakken van de oorzaak van huidproblemen. Dat zie je nu al een beetje. Artsen combineren steeds vaker verschillende technieken, omdat we beseffen dat de waarheid complex is. Denk aan hyperpigmentatie: niet alleen de pigmentcellen spelen een rol, ook de bloedvaten en zelfs de talgklieren. De echte vernieuwing zit hem in de vraag of we die oorzaak zélf kunnen aanpakken en veranderen. Werken op preventie dus, in plaats van symptoombestrijding.” To be continued.