Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vanaf welke leeftijd moet je smeren tegen rimpels? Arts tipt de beste huidverzorging als je 20, 30, 40 of 50+ bent

doorSophie Vereyckenop Invalid date

Age is just a number, behalve in de parfumerie. Je huid verandert nu eenmaal als je ouder wordt. Daarom is het nuttig om je huidverzorging in de loop der jaren aan te passen. Onderzoeksarts Jetske Ultee en beautyredactrice Sophie vertellen wanneer je het best begint met anti-agingproducten en welke producten echt helpen tegen rimpels. “Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je huid stevig blijft, houden de huidstructuur mooi en helpen tegen fijne lijntjes.” 

Beautyredactrice Sophie: “Onlangs werd ik 31. Dat is oud in parfumeriejaren. Of dat was het toch vroeger. Tot je 25ste mocht je smeren wat je wou, daarna ging je voorzichtig richting de eerste lijntjes, en eenmaal de 30 gepasseerd, werd je verbannen tot het rek der anti-aging. Achterhaald, vindt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Zelf kijkt ze liever naar de behoefte van de huid. “Is je huid droog, onrustig of juist gevoelig? Iedere huid is anders, kijk daarom specifiek naar wat jij nodig hebt.”

Al is het wel zo dat er op elke leeftijd dingen zijn die je beter zou doen of net kunt laten, nuanceert ze. “Je huid verandert als je ouder wordt, en dat kan betekenen dat je je skincare best aanpast.” Hoe en hoe snel deze processen zich afspelen, ligt voor een deel vast in je genen, maar ook zonblootstelling, roken, dieet en levensstijl spelen een rol. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat goede slapers een egalere huid, minder fijne rimpeltjes en meer onderhuids vet hebben dan wie niet meer dan 5 uur per nacht haalde. Zorg voor voldoende slaap en beweging, en vergeet niet om voldoende tijd voor jezelf op het menu te zetten. Dat doet de huid pas écht goed.”

20-30

Ah, de bijzondere periode waarin we gaan studeren en het uitgaansleven ontdekken: weinig slaap, veel fastfood en nog meer alcohol. En dat eist zijn tol. Jetske Ultee: “Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen, net als de huid. Dat merk je sneller dan je denkt, zo bleek uit recent onderzoek bij Koreaanse vrouwen. De eerste week sliepen ze iedere nacht acht uur, in de tweede week slechts 4 uur. De wetenschappers constateerden dat hydratatie, rimpels en elasticiteit verslechterden.” 

“Ook toegevoegde suikers zijn niet ideaal: ze kunnen glycatie veroorzaken. Bij dit proces zetten suikers zich vast op het collageen en de elastine in de huid, waardoor die verharden en niet meer kunnen herstellen. Zo kan de huid sneller gaan rimpelen en inzakken.”

Doen: “Voorkomen is beter dan genezen. Om je huid zo lang mogelijk mooi te houden, begin je best met zonnebescherming. Zonnestralen maken de huid sneller oud omdat ze een versnelde afbraak van collageen veroorzaken. Ga verder nooit slapen zonder je gezicht te reinigen met een milde cleanser en smeer een verzorging met voldoende antioxidanten zoals vitamine C en niacinamide.”

30-40

Dertigers zijn volop bezig met hun carrière, en vaak zitten ze middenin de pampers. Dat is leuk en spannend, maar levert ook drukke dagen op. Jetske Ultee: “Heb jij ook het idee dat je huid er na een stressvolle periode minder goed uitziet? Dat kan kloppen: acute en chronische stress remmen het reparatiemechanisme, en het lijkt erop dat emotionele stress gelinkt is met huidproblemen als acne en eczeem. Bovendien zorgt stress voor versnelde huidveroudering en collageenafbraak. Niet ideaal als je weet dat je vanaf je dertigste sowieso ongeveer 1 procent collageen per jaar verliest. Los daarvan krijgt je huid ook steeds meer moeite met het kwijtraken van dode huidcellen.”

Doen: Klinkt dramatisch, maar er is veel aan te doen, stelt Jetske Ultee gerust. “Help de celvernieuwing een handje door een exfoliant met glycolzuur of salicylzuur toe te voegen aan je skincareregime en investeer in milde verzorgingsproducten met kalmerende stoffen als azelaïnezuur of zouthoutwortelextract. Die helpen trouwens eveneens tegen rosacea, een aandoening die we vaak zien in deze leeftijdsgroep. En vergeet je SPF niet.”

40-50

Vanaf 40 zijn de eerste rimpels en pigmentvlekjes daar. “ Zonneschade is een beetje een optelsom die nu pas zichtbaar wordt, al hangt het wel af van je huid, levensstijl en huidskleur. Een donkere huid bevat meer pigment en is beter beschermd, waardoor de eerste huidveroudering pas tien tot twintig jaar later opduikt dan bij een witte huid.” 

Ook de overgang speelt mee. “Door de dalende hoeveelheid oestrogeen, vermindert de collageenproductie en verliest de huid stevigheid en structuur. Ze wordt minder dik en houdt minder goed vocht vast. De barrièrefunctie gaat achteruit en de talgproductie naar beneden. Het resultaat? De huid is droger, sneller geïrriteerd en er kunnen puistjes ontstaan.”

Doen: “Hydratatie is extra belangrijk, en smeer trouw een SPF om meer huidveroudering te voorkomen. Bestaande vlekjes en rimpeltjes kan je verminderen met ingrediënten als vitamine C, vitamine A en glycolzuur. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je huid stevig blijft, houden de huidstructuur mooi en helpen tegen fijne lijntjes.”

50+

Naast de afname van elastine en collageen gebeurt er nog iets anders naarmate we ouder worden: we verliezen botweefsel, wat de gezichtsstructuur verandert. Jetske Ultee: “Ook neemt het volume in je gezicht af. Je verliest vetweefsel, dat zich bovendien anders gaat verdelen. Het bindweefsel wordt minder stevig en spiervolume vermindert. Daardoor gaat je huid uiteindelijk ‘hangen’ en meer rimpels en plooien vertonen.” 

Probeer je er niet te veel aan te storen, het hoort erbij, glimlacht ze. “Focus liever op de frisheid van je teint. Een doffe en vale huid oogt vermoeider, roodheid en pigmentvlekjes nemen de glans weg. Het zijn voornamelijk deze dingen die maken dat de huidleeftijd omhoog gaat.”

Doen: “Dagelijkse zonnecrème gaat rimpels en vlekjes tegen én kan bestaande huidveroudering verminderen. Zorg verder voor voldoende antioxidanten: vitamine C beschermt de huid niet alleen, maar stimuleert ook de aanmaak van collageen. Voelt je huid droog? Kies een vollere crème of smeer een extra laagje plantaardige olie. Een peeling helpt de huid dode huidcellen kwijt te raken en vermindert pigmentvlekjes.”