Voor eens en voor altijd: kan je van sproeten huidkanker krijgen?

doorSarah Van De Vijverop 28/04/2017

Voor vlekjes op je huid ben je het best op je hoede. Maar hoe zit dat nu met sproeten? Zijn die kankerverwekkend? Wij vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis.

Wat zijn sproetjes?

Thomas Maselis: "Sproetjes komen tevoorschijn wanneer de zon schijnt. Dat komt omdat sommige pigmentcellen in je huid meer pigment aanmaken bij blootstelling aan uv-licht dan andere. Een sproet is dus een pigmentcel met een verhoogde pigmentproductie. Normaal gezien worden mensen op een vrij gelijkmatige manier bruin, omdat alle pigmentcellen dezelfde hoeveelheid aanmaken. Diegenen met sproetjes krijgen dus op een speciale manier hun kleurtje."

Het verschil met een moedervlek

"Je mag een sproet echter niet verwarren met een moedervlek. Een moedervlek ontstaat door een toename van pigmentcellen, ofwel een verhoogde hoeveelheid pigmentcellen. Dat is bij sproetjes niet het geval. Hier maakt de ene cel meer pigment aan dan zijn buurcel."

Zijn sproeten kankerverwekkend?

"Sproetjes zijn typerend voor mensen met een bleke huid. En het is die bleke huid die kan zorgen voor huidkanker, niet de sproeten. De mythe dat sproetjes huidkanker veroorzaken, klopt dus niet. Wanneer iemand met een bleke huid in de zon loopt, verbrandt die sneller waardoor er huidschade ontstaat. Dat kan uiteindelijk leiden tot huidkanker. Bleke mensen met sproetjes moeten zich dus beter beschermen tegen uv-licht. Sproetjes zijn mooi, en zeker niet gevaarlijk!"