Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Voor eens en voor altijd: zorgt je haarkleurmiddel voor haaruitval?

doorNathalie Topsop 03/11/2020

Stijlen, krullen, kleuren: we doen ze wat aan, die haren. Maar zorgen de balayage, ombré en co er stiekem voor dat onze haardos dunner wordt? Wij gingen op consultatie bij de dermatoloog.

Waarom haardrogers en stijl- en krultangen niet echt weldadig zijn voor onze lokken, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar werken ze haaruitval echt in de hand?

Dermatologe Marieke Dutré benadrukt dat onze lokken wel degelijk tegen een stootje bestand zijn: 'De hitte die deze toestellen gebruiken om het haar in model te brengen, maakt de haarvezels brozer en gevoeliger, waardoor ze makkelijker breken. Kleuringen als balayage of ombré - waarbij een deel van de lokken gebleekt wordt - hebben hetzelfde effect. Aan de haarzakjes raken dergelijke behandelingen echter niet, waardoor er geen sprake is van een risico op haarverlies. Wanneer er effectief veel haarbreuk voorkomt, kan het inderdaad lijken alsof de haardos dunner wordt. Bovendien komen haren die aan het einde van hun levensduur zijn spontaan los tijdens het wassen, kammen of drogen. Dit natuurlijke verschijnsel brengt bij sommigen paniek te weeg: ze vrezen dat hun haaruitval abnormaal is. Pas als het aantal verloren haren per dag hoger ligt dan honderd en het overmatige verlies langer dan drie maanden aansleept, is er echt sprake van abnormale haaruitval.'

Overal waar we gaan, laten we DNA-materiaal achter – haren incluis. Tellen of je de honderd overschrijdt, is dan ook allesbehalve kinderspel. ‘En valt tevens absoluut af te raden', benadrukt de dermatoloog. 'Door als een bezetene op je keuken- of badkamervloer naar uitgevallen haren te gaan speuren, bezorg je jezelf alleen maar stress. Een pak minder tijdrovend en eenvoudiger is de kussenslooptest: slaap een nachtje op een donker exemplaar, en tel ’s ochtends de haren die erop achterbleven. Dat mogen er niet meer dan tien zijn.' Verlies je meer haar dan gewoonlijk én houdt het verschijnsel minstens drie maanden aan, dan klop je best eens aan bij je huisarts of dermatoloog.

Maar je haar krullen of stijlen doet het dus niet uitvallen. Wat mogelijk wel invloed heeft, is de manier waarop je het draagt. 'Tractie alopecie is zowat de enige vorm van haarverlies die je zelf in de hand kan werken of voorkomen. Hierbij zorgen strak aangespannen paardenstaarten of vlechten ervoor dat er haarwortels uit de hoofdhuid worden gerukt. Bij Afrikaanse vrouwen die hun haren veelvuldig laten invlechten zie je de haarlijn op termijn bijvoorbeeld achteruitwijken. Loop daarom liever niet te lang met een dergelijke coupe rond', luidt het advies.