Waarom je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes geen goed idee is: “Niet bepaald zachtaardig voor je huid”

doorStéphanie Verzelenop 13/04/2021

Reinigingsdoekjes lijken een godsgeschenk te zijn: ze zijn snel en makkelijk in gebruik, ideaal voor wie weinig tijd heeft. Ze verkopen dan ook als zoete broodjes. Maar in werkelijkheid doen ze meer kwaad dan goed voor je huid. 

Dat je huid reinigen belangrijk is, weet je al. Maar het ene reinigingsproduct is zeker het andere niet. En reinigingsdoekjes zijn, wat dat betreft, misschien wel de slechtste keuze. 

Eindeloze ingrediëntenlijst

Ten eerste reinigen ze je huid niet echt. “Met een doekje neem je alleen de helft van je make-up en het vuil weg”, zegt dermatologe Archana Sangha aan The Huffington Post. “Dus je moet daarna ook nog een andere reiniging gebruiken.” En doordat de doekjes niet al het vuil wegnemen, kan regelmatig gebruik ervan leiden tot verstopte poriën, die op hun beurt zorgen voor meer puistjes. “Ik krijg veel patiënten over de vloer die last hebben van acne omdat ze uitsluitend gezichtsdoekjes gebruiken om hun huid schoon te maken”, vertelt de dermatologe.

In make-updoekjes zitten ook oplosmiddelen en emulgatoren om make-up, olie en huidschilfers van de huid te verwijderen. Je stelt je huid dus bloot aan hoge concentraties reinigingsingrediënten die je daarna niet afspoelt. Dat kan problemen als uitdroging, overgevoeligheid, irritatie of allergische reacties veroorzaken. 

“Om de reinigingsdoekjes lang vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden ook heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zachtaardig zijn voor je huid”, zegt dermatologe Samira Baharlou (UZ Brussel) in Flair. Als de ingrediëntenlijst eindeloos lijkt, laat je de doekjes dus beter links liggen.

Veel reinigingsdoekjes laten ook een residu achter op je gezicht. “En als de doekjes zo’n plakkerig laagje achterlaten, kunnen bacteriën en vieze stoffen op je huid blijven plakken”, zegt Sangha. 

Beter micellair water dan?

Je vervangt je reinigingsdoekjes dus beter door een alternatief. Bijvoorbeeld door die andere populaire optie: micellair water. Al zijn er nog betere reinigingsmethodes dan dat, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. “Micellair water vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kan wegvegen. Maar mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water: de kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuiligheid blijven liggen op de huid.” Of pas de ‘double cleanse’-methode toe: verwijder het oppervlakkige vuil met micellair water en reinig na met een product op waterbasis.