Waarom je huid meer zonneschade oploopt als je rookt of veel stress hebt: de impact van het ‘exposoom’

doorSophie Vereyckenop 24/04/2021

Ken jij het exposoom van de huid al? Dat is dé nieuwe term in beautyland. En die zullen we de komende jaren nog heel vaak horen vallen, naarmate we onze huid steeds meer aan vervuiling, stress en andere schadelijke factoren blootstellen. 

‘Exposoom’ is een samentrekking van ‘expose’ (blootstellen) en ‘genoom’ (de verzamelingen van genen) en slaat op alle factoren die een effect hebben op onze huid. Luchtvervuiling en uv-straling, maar ook levensstijl, genen en hormonen. 

Opvallend: het exposoom houdt rekening met de cumulatieve impact. Neem nu pollutie: de cocktail van uitlaatgassen, sigarettenrook en andere luchtvervuiling speelt een belangrijke rol in het vroegtijdig verouderen van de huid, legt dermatoloog Thierry Passeron uit. Net als uv-straling. Wanneer ze echter samen voorkomen – wat vrijwel altijd het geval is – gaan ze elkaar versterken. 

Dat geldt voor alle factoren binnen het exposoom. Een roker met een slecht slaappatroon zal op een doordeweekse zomerdag dus meer huidschade oplopen dan iemand die gezonder leeft. Maar wat behoort nu precies tot dat exposoom?

1. Omgevingsfactoren

• Uv-straling: Liefst 80 procent van de zichtbare tekenen van huidveroudering komt door zonblootstelling.

• Pollutie: Luchtvervuiling, chemische verontreinigingen, fijnstof, ozon en insecticiden veroorzaken oxidatieve stress, een proces dat tot huidschade leidt.

• Klimaatverandering: Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukvariaties beïnvloeden de werking van de huidbarrière.

2. Levensstijl

• Dieet: Voeding, nicotine en alcohol ­verminderen het vermogen van de huid om schadelijke externe factoren af te weren.

• Stress: Op lange termijn leidt stress tot een verzwakte huidbarrière, op korte termijn vooral tot droge plekjes en een grauwe teint.

• Slaaptekort: We verliezen meer vocht wanneer we slecht slapen. Daardoor oogt de huid doffer en zijn fijne lijntjes zichtbaarder.

3. Hormonen

Onze hormoonschommelingen brengen heel wat in de huid teweeg. Dat zie je tijdens de menstruatie, maar evengoed tijdens de zwangerschap en de menopauze.

Hoe bescherm je de huid tegen het exposoom?

Prof. Thierry Passeron: “Gebruik altijd een breedspectrumzonnebescherming die zowel tegen uv A als uv B ­beschermt, en smeer daarnaast een crème op basis van antioxidanten en/of hyaluronzuur. Zorg dat je voldoende slaapt, eet gevarieerd en maak af en toe tijd vrij voor mindfulness.”

Op huidconsultatie

Wil je weten hoe het met jouw huidexposoom gesteld is? Vichy ontwikkelde samen met een panel van dermatologen een algoritme dat huidverouderingstekenen opspoort aan de hand van een selfie (die daarna GDPR-gewijs weer braaf verwijderd wordt). Vervolgens krijg je een persoonlijke analyse en verzorging op maat aangeboden.
SkinConsultAI, gratis via vichy.be.