Waarom jij last hebt van een coronacoupe en je buurvrouw niet

doorSophie Vereyckenop 11/02/2021

Halleluja, onze gebeden zijn verhoord. Vanaf vrijdag mogen de kappers zich eindelijk weer met schaar en verfborstel een weg door menig coronacoupe banen. Het deelde ons land meteen op in twee groepen: zij die sito presto een felbegeerd plekje in de kappersstoel reserveerden, en zij ... die er helemaal niet zo mee bezig zijn. Hoe komt het toch dat sommigen onder ons immuun blijken te zijn voor de coronacoupe?

Een uitgroei tot halverwege de oren. Een snit waar met alle wil van de wereld geen model meer op te plakken valt. DIY-föhnsessies die vooral pluis in plaats van volume opleveren. Wie deze week een afspraak wou regelen voor de kapper, kwam Tomorrowland-taferelen tegen: telefonen die roodgloeiend stonden, reservelijsten en online wachtrijen. Niet zo gek, half-België wil zo snel mogelijk van die coronacoupe af. Maar hoe komt het dat een handvol gelukkigen geen last lijkt te hebben van een coronakapsel? 

Drie fases

Dat heeft veel te maken met de ‘haargroeifase’ waarin hun coupe zich bevindt, vertelt cosmetisch wetenschapper René Nagels. Onze haargroei verloopt immers in cycli. “De eerste fase is de anagene fase, ofwel de haargroeifase en die duurt twee tot zeven jaar. Die fase gaat langer door bij vrouwen dan bij mannen, waardoor vrouwen langer haar hebben. De tweede fase is de overgangsfase. In dat stadium koppelt het haarzakje zich los van zijn voedingsbron. Daardoor belandt het na twee tot drie weken in de rustfase. Het haar valt uit en daarna begint het hele proces opnieuw.”

Leuk om te weten, maar wat betekent dat nu voor de gevreesde coronacoupe? Simpel: hoe meer van onze haren in de eerste haargroeifase zitten, hoe voller onze haardos en hoe beter ons haar groeit. Daardoor zal je haar dus sneller uit model zijn en is een eventuele uitgroei veel sneller zichtbaar. Al heeft veel natuurlijk ook te maken met hoe sterk je kleuring verschilt van je natuurlijke haarkleur, of hoe strak je haarsnit is (een strakke bob en froefroe zullen veel sneller de sporen van corona dragen dan een subtiel laagjeskapsel met een middenlijn).

Wij onthouden vooral: de volgende keer dat je klaagt over die coronacoupe, weet dan dat je gewoon heel veel haar in de anagene fase hebt. En dat is eigenlijk net pósitief.