Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wanneer breng je je zonnecrème het best aan: voor of na je dagcrème?

doorNele Annemansop 15/06/2020

Ongeacht welk seizoen, zonbescherming is altijd jouw partner in crime om je huid jong, maar vooral gezond te houden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar uiteraard hou je je gelaat ook graag voldoende gehydrateerd. Dus wat doe je het best: je zonnecrème voor of na je dagcrème aanbrengen? Wij legden ons oor te luisteren bij de dermatoloog.

Volgens dermatologe Melda Isaac moet je je zonbescherming zo dicht mogelijk bij het einde van je schoonheidsroutine aanbrengen, bovenop al je andere verzorgingsproducten. De vuistregel? ‘Reinig, verzorg, hydrateer en bescherm’, aldus de dermatologe. Breng je eerst je zonnecrème aan, dan dringen de actieve stoffen in je serum en verzorgende dagcrème niet zo goed in je huid. Je make-up breng je wél over je dag- en zonnecrème aan.

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat foundations en poeders, maar ook dagcrèmes met een SPF. Die zijn handig in gebruik én beschermen je, maar tenzij je er een erg dikke laag van aanbrengt, haal je er niet de factor mee die op de verpakking vermeld staat. Een aparte zonbescherming blijft dus een absolute must! Voor je dagelijkse schoonheidsroutine adviseren dermatologen om een zonnebrandcrème met een SPF (zonbeschermingsfactor) van minstens 30 te gebruiken en je om de twee uur in te smeren. Draag je een laagje make-up? Dan kan je kiezen voor een zonbescherming in sprayvorm. Die breng je makkelijk over je opgemaakte gelaat aan, zonder dat je make-up verknoeid wordt. Weet wel dat die nevel minder minder dekkend werkt dan een crème en je hem dus het best vaker dan elke twee uur aanbrengt.