Zo bescherm je jezelf én het milieu met de juiste zonnecrème

doorAvèneop 17/07/2019

Ja, het is belangrijk dat je je insmeert tegen de zon. Maar hoe en waarmee je je insmeert is van even groot belang voor je huid én voor het milieu. We zetten de belangrijkste tips en info op een rijtje.

Dat regelmatig smeren noodzakelijk is als je je kinderen en jezelf wil beschermen tegen de zon, weet je ondertussen al. Maar sta ook eens stil bij wat je precies op je huid smeert. Telkens als je na het insmeren de zee induikt, komen de bestanddelen van je zonneproduct immers in het water terecht. Niet-ecologische ingrediënten kunnen daarbij veel schade aanbrengen aan het leven in zee en dus ook aan het hele ecosysteem. Gelukkig bestaat er ook zonnebescherming die lief is voor je huid en voor het milieu.  

Weetje!

Om het maritieme ecosysteem te beschermen, werkt Eau Thermale Avène in Indonesië samen met Pur Project, een socio-ecologisch project dat het koraalrif helpt te herstellen.

Zo herken je een ecologisch zonneproduct

Elk zonneproduct bestaat uit een aantal vaste onderdelen: water en olie als basis, uv-filters als bescherming tegen uv B- en uv A-stralen en extra toevoegingen als parfum en verzorgende stoffen. Een ecologisch zonneproduct beschermt dankzij de uv-filters optimaal tegen de zon én heeft zo weinig mogelijk impact op het milieu.

De producten van Eau Thermale Avène kunnen de ecologische stempel krijgen: ze bevatten maar vier uv-filters in kleine concentraties, die niet wateroplosbaar zijn. En de ingrediënten voor de formules zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hoe biologisch afbreekbaar ze zijn. Zo brengen ze het leven in zee zo weinig mogelijk schade toe.

Ook huidkanker te slim af

Eén kanker op drie is een huidkanker, volgens cijfers van de World Health Organization. En daar zit de zon voor iets tussen. Uv B- en uv A-stralen kunnen je huidcellen immers tot diep in hun kern aantasten en hun DNA beschadigen. Als ze dat herhaaldelijk doen, kunnen ze zo op lange termijn huidkanker veroorzaken. Verbrandt je huid regelmatig en stel je jezelf vaak onbeschermd bloot aan zonnestralen, dan vergroot het risico dat je een melanoom ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat je niet te vaak de zon ingaat, je goed smeert als je dat wel doet en je je huid en moedervlekjes frequent checkt of laat checken door een dermatoloog op onregelmatigheden.

Wat is ook alweer…

…uv B?

Uv B-stralen dringen tot in de opperhuid door. Ze kunnen zonnebrand en op lange termijn huidveroudering en huidkanker veroorzaken. 

…uv A?

Uv A-stralen dringen tot diep in de huid door en dragen bij aan vroegtijdige huidveroudering, zonneallergie en huidkanker.

…SPF?

De Sun Protection Factor geeft aan hoezeer een zonneproduct tegen uv B-stralen beschermt. Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent.

 

Factcheck: kan je nog wel bruinen met SPF 50?

Ja! Een zonnecrème met een hoge factor beschermt je huid tegen verbranden, maar een kleurtje krijg je sowieso. Het duurt misschien wat langer, maar je bruint mooier én gezonder. 

Jong geleerd is altijd veilig

Wil je je kinderen een goede zonneroutine bijbrengen? De grappige marine-octopus* van Avène en deze zeven tips helpen je daarbij.

1.     Blijf onder de parasol
2.     Draag een T-shirt
3.     Zet een pet of hoedje op
4.     Draag een zonnebril
5.     Drink veel water
6.     Smeer zonnecrème met SPF 50+
7.     Breng elke twee uur een nieuwe laag aan

*Krijg je gratis bij aankoop van twee zonneproducten voor kinderen in elke deelnemende apotheek, zolang de voorraad strekt. 

Van top tot teen ingesmeerd?

Vergeet ook deze plekjes niet, ze verbranden sneller dan je denkt.

* Je haarlijn
* De bovenkant van je voeten
* De randen van je oksels
* Je oren, lippen en wenkbrauwen

Veilig en verfrist in de zon met deze toppers

* Spray 50+ kinderen

* Spray 50+

* Thermaal Water van Avène

 

Lees meer over de ecologische zonnebeschermingsproducten van Eau Thermale Avène op www.eau-thermale-avene.be.