Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo sterk is de zon op jouw bestemming

doorValérie Wautersop 27/06/2016

Je huid beschermen tegen de zon doe je uiteraard met zonnecrème, maar daarnaast loont het ook de moeite om de uv-index op jouw vakantiebestemming in de gaten te houden.

De uv-index beschrijft de intensiteit van de ultraviolette straling (uv-straling) van de zon. Die is immers niet overal hetzelfde. Hoe hoger de uv-index, hoe gevaarlijker om onbeschermd in de zon te blijven. Je huid zal sneller verbranden en het risico op huidkanker neemt toe. Door jezelf niet alleen regelmatig in te smeren, maar ook rekening te houden met de voorspelde uv-index kun jeverstandiger omgaan met de zon.

In heel wat verschillende landen hebben de meteorologische instituten afgesproken om dezelfde index te hanteren. Zo kan je op je vakantiebestemming het gevaar op zonnebrand in de gaten houden door de lokale uv-index te vergelijken met de waarden die je gewend bent.

Waarden en betekenis

< 2: zeer lage uv-index, de huid verbrandt vrijwel niet
2-4: lage uv-index, de huid verbrandt langzaam
4-6: matige uv-index, de huid verbrandt makkelijk
6-8: hoge uv-index, de huid verbrandt snel
8-10 en meer: zeer hoge uv-index, de huid verbrandt zeer snel

De sterkte van de uv-index wordt bepaald door:

  • De stand van de zon: uv-straling is afkomstig van de zon. Naarmate de zon hoger aan de hemel staat, kan ons meer UV-straling bereiken. In de zomer staat de zon het hoogst.
  • De dikte van de ozonlaag: De ozonlaag bevindt zich op zo'n 22 kilometer hoogte en houdt een groot deel van de schadelijke uv-stralen tegen. Hoe dunner de ozonlaag, hoe meer uv-straling de aarde bereikt.
  • Bewolking: de aangegeven uv-index wordt steeds berekend uitgaand van een wolkenloze hemel. Indien er een dik pak wolken hangt, zal de werkelijke uv-index lager liggen.
  • Weerkaatsing: Zand en water weerkaatsen meer UV-straling dan bijvoorbeeld gras of asfalt. Daardoor verbrand je bijvoorbeeld sneller aan zee. Ook een sneeuwtapijt weerkaatst meer UV-straling en verhoogt dus de UV-index.
  • Hoogte: Ook in de bergen verbrand je sneller. De UV-straling neemt immers toe met de hoogte omdat ze daar minder gehinderd wordt door de atmosfeer.