Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo vermijd je ingegroeide haartjes

doorKimia Farhangop 10/07/2017

Het wordt zomer! Super natuurlijk, alleen geldt er helaas: mooi weer is scheerweer. En een vervelend gevolg van scheren is vaak dat je last krijgt van ingegroeide haartjes. Ken jij het probleem ook? Lees dan verder om te weten te komen hoe je ze kan voorkomen.

1.    Scrub je benen

Dode huidcellen hopen zich op aan de oppervlakte van de huid en zorgen voor onregelmatige en oneffen poriën. Voor haartjes is het moeilijk om hier doorheen te groeien, en daarom zullen ze dus vaker blijven steken. Scrub je benen om de dode huidcelen te verwijderen, zodat de haartjes weer makkelijk kunnen teruggroeien.

2.    Gebruik een scherp en schoon mesje

Ten eerste is het moeilijk om met een bot mesje te scheren en ten tweede bevatten vuile mesjes bacteriën en zijn ze dus niet hygiënisch om te gebruiken. Als je het wel doet, dan komen de bacteriën in contact met de haarzakjes met ontstekingen en ingegroeide haartjes tot gevolg. Was je scheermesje dus telkens goed af en vervang het regelmatig.

 3.    Scheer rustig en met de haargroei mee

Hard en onvoorzichtig scheren kan niet alleen voor snijwonden zorgen, maar ook voor ontstoken haarzakjes – en die willen we vermijden natuurlijk. Tegen de haargroei in scheren zorgt er dan weer voor dat de groeirichting van sommige haartjes verandert, waardoor ze dus gaan ingroeien.

 4.    Draag geen te strakke kledij

Wij mogen dan wel fan zijn van skinny jeans, maar onze geschoren benen zijn dat niet. Wanneer een kledingstuk te dicht tegen je huid
zit, dan gaat het groeiende haartjes weer naar beneden drukken. Onze tip: scheer ’s avonds zodat je daarna een (losse) pyjama kan aantrekken in plaats van een strakke broek.

(Meer scheertips vind je trouwens hier)

 5.    Scheer niet te dicht op het huidoppervlak

Als je niet te dicht op het huidoppervlak scheert, dan wordt het haartje er net boven afgeschoren. Op die manier kan het makkelijk teruggroeien. Wanneer je dichter scheert, zijn de haartjes zo kort dat ze in plaats van boven de huid, eronder kunnen gaan groeien.

We raden je ook aan om niet te vaak over dezelfde plek te gaan. Dat kan een geïrriteerde huid veroorzaken en bovendien vergroot dat de kans nog eens op ingegroeide haartjes.