Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zonnebrand? Dit is wat je eraan doet

doorValérie Wautersop 13/06/2016, laatst bijgewerkt op 13/06/2016

Jezelf consequent insmeren is uitermate belangrijk om het risico op zonnebrand tot een minimum te beperken. Vergeetachtig geweest of een plekje overgeslagen bij het insmeren? Dit is wat je eraan doet.

Snel afkoelen is de boodschap
Bevind je je in de buurt van een zwembad of de zee, dan is een snelle duik nemen geen slecht idee. Let er wel op dat je het kort houdt, want ook in het water kan je namelijk verbanden door de zon.
Je verbrande huid verder afkoelen kan je doen met behulp van ijs, maar let er wel op dat je dat ijs nooit rechtstreeks in aanraking laat komen met je verbrande huid.
Onder de douche gaan is ook mogelijk om verder af te koelen, maar hou het kort, want water zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt.

Hydrateer je huid terwijl ze nog vochtig is
Wrijf je huid zachtjes in met een hydraterende lotion. Let er daarbij wel op dat je een product gebruikt zonder petroleum, want dit kan de warmte als het ware opsluiten in je huid, waaroor de zonnebrand alleen maar erger wordt.
Smeer je regelmatig opnieuw in met een een hydraterend product, om je huid zo snel mogelijk weer gezond te krijgen.

Verminder de ontsteking
Neem bij de eerste tekenen van zonnebrand een ontstekkingsremmend geneesmiddel in zoals ibuprofen of aspirine. Deze verminderen niet alleen de pijn, maar beperken ook de kans dat de huid gaat ontsteken. Aloe vera is daarnaast ook een goed natuurlijk product om de pijn van zonnebrand te verminderen.

Pas je kleding aan
Draag losse, zachte en ademende kleren om verdere irritatie van je huid te vermijden. Blijf ook uit de zon.

Drink voldoende
Brandwonden trekken vocht naar het huidoppervlak, en weg uit de rest van je lijf. Op die manier raak je ongemerkt lichtjes gedehydrateerd. Daarom is het belangrijk dat je extra veel water drinkt in de periode dat je huid herstelt van de zonnebrand

Ga indien nodig naar de dokter
Een bezoekje aan de dokter dringt zich op wanneer je zonnebrand gepaard gaat met ernstige blaren op een groot deel van je lichaam. Ook wanneer je koorts of rillingen hebt, je draaiierig of verward voelt is het nodig om naar de dokter te gaan.