Gezocht: de ideale gezinsvakantie

doorFamke Robberechtsop 12/08/2016

Famke, moeder van twee en hoofdredacteur van Goed Gevoel, gaat elk op jaar op zoek naar de ideale gezinsvakantie. Tot nu toe met weinig succes.

Quote

Na vier dagen regen konden de kinderen elkaars schedel inslaan en tussen mij en mijn man was de romantiek ondertussen ook ver zoek

Ik moet toegeven, sinds we kinderen hebben - nu toch al een jaar of acht - heeft ons gezin de ideale vakantieformule nog niet gevonden. In het pre-kind-tijdperk werkten mijn man en ik gewoon tijdens de zomer en dan in het najaar - als bij iedereen het laatste restje bruin en goed humeur verdwenen waren - stapten wij het vliegtuig op richting Vietnam, Thailand of Egypte … voor een beetje cultuur en veel zon. Maar baby’s en cultuur gaan niet zo goed samen. Dus tijdens de eerste pamperjaren bleven wij gewoon thuis, want een bezoekje aan de Delhaize was toen al een logistieke uitdaging.

En toen begonnen we voorzichtig met autovakanties richting Midden-Frankrijk, want 1.000 km lang ‘Is het nog ver?’ vanop de achterbank zagen we ook niet zitten. We huurden er schattige huisjes met grote tuinen en veilige zwembadjes, en genoten van het mooie weer, de natuur en van elkaar. Tot de absolute rotzomer van 2014. Weer trokken we naar een romantisch huisje in god weet welk pittoresk Frans gehucht, maar het regende dus e-l-k-e d-a-g pijpenstelen, en de toptemperatuur die week was 13 graden. Na een paar dagen hadden we elke kleurboek gekleurd, elk gezelschapsspel gespeeld (ik kan nog steeds geen UNO meer zien) en elke regenproof uitstap in de buurt gedaan (wat vooral kerken waren, kan je je het enthousiasme voorstellen?). De kinderen konden op dag vier elkaars schedel stilaan inslaan en tussen mij en mijn man was de romantiek ondertussen ook ver zoek. Ik herinner me dat ik op een bepaald moment de kinderen toch het zwembad ingejaagd heb omdat ‘het bijna niet meer regende’ en ze na 15 seconden met blauwe lippen op de rand zaten te bibberen … Het was op dat moment dat ik besliste dat we nooit of te nimmer nog het risico zouden lopen om slecht weer te hebben tijdens onze felverdiende en broodnodige vakantie.

Dus boekte ik het jaar erop al in januari een vliegreis naar Mallorca. Zon gegarandeerd, kinderanimatie en cocktails aan het zwembad: mij hadden ze niet meer liggen! Dus trokken we vorige zomer naar het mooie eiland, na ruim twee uur stonden we onder de palmbomen. Toegegeven, die 37 graden was misschien een tikje te veel van het goede, maar alles was beter dan de vriestemperaturen van het jaar ervoor. Het hotel was mooi maar niet zo rustig - een boekje aan het zwembad lezen is toch een uitdaging met een animatieteam op speed dat voortdurend wil ‘wasserballen’. En ook ’s avonds was er ons weinig rust gegund dankzij datzelfde onvermoeibare animatieteam en hun - o gruwel - Abba- en Greaceshows die volgens mij tot in Spanje te horen waren. Qua weer zat het meer dan goed, maar ik miste toch wat privacy en rust, en aan de race naar de ligbedden ’s morgens zal ik ook nooit wennen. Goede poging, maar nog geen winnaar.


Dit jaar proberen we iets nieuws: een huisje (check privacy) in een vakantiepark (check animatie op veilige afstand) in Zuid-Frankrijk (check goed weer bij wet verplicht). Oké, qua avontuur zal deze reis geen hoge ogen gooien, maar daar zit een strategie achter. Hoe saaier we de jaarlijkse gezinsvakantie maken (voor volgend jaar denken we al aan Oostenrijk), hoe sneller de kinderen liever met hun vrienden naar Lloret de Mar gaan, en hoe sneller wij met ons twee naar Bali kunnen. ☺ Serieus: heb jij de ideale gezinsvakantie gevonden? Laat het gerust weten op redactie@goedgevoel.be!