Buitengewone blog: Schuilt er een stand-upcomédienne in mij?

Op 1 januari 2017 begon Mariska van buitengewoonanders.be aan haar challengesavontuur. Een jaar lang gaat ze elke maand een nieuwe uitdaging aan. Hier lees je wekelijks haar vorderingen.

Oke meneertje Google: “Hoe word ik een stand-upcomédienne?”. Resultaat: toch een paar nuttige artikels die duidelijk maken dat een carrière als cabaretier ook samen gaat met trainingsvoorwaarden zoals bij een atleet.  “Vijf keer per week naar de fitness,  niet te veel eten, goed drinken, geen vetten ...” Sorry. Geen tijd. Next. Verder lees ik dat één van de meest bekendste en meest prestigieuze manier om stand-upcomédienne te worden het volgen van een opleiding in toneel is. Ook hier zal mijn ervaring in het amateurtheater moeten voldoen. Het is duidelijk dat Google mij hierbij niet zal kunnen helpen, dus schakel ik maar beter professionele hulp in.

Veerle Malschaert ken ik al jaren. Hoe ze destijds haar show “Supermarkt Malschaert” opende, heeft een blijvende indruk op mij achtergelaten. Zonder schroom de rok omhoog, pronkend in haar witte onderbroek. Vanaf dat moment hing ik aan haar lippen. Vrouwelijk en grappig. Zij was de meest geschikte persoon om mij op weg te helpen met mijn uitdaging van oktober. Tien minuten stand-upcomedy brengen. Tien minuten een zaal plat leggen van het gieren, lachen en brullen. Haar gouden tip was helder: zoek het niet te ver, haal verhaal in je eigen leven en zet dan alles dik aan.  Want overdrijving is essentieel. Zelfironie is een zalentrekker. Met vier basisingrediënten verliet ik haar huis: overdrijving, woordkeuze, timing en situationering. Meteen ook de vier tips die Nigel Williams mij gaf tijdens onze koffiemoment in Antwerpen. Een man die mij die ochtend al beestig grappig vond. Schuilt er dan toch een stand-upcomédienne in mij? 

Maar toch overvalt de angst me. In oktober moet ik gewoonweg moederziel alleen voor een publiek gaan staan, zonder decor om mij achter te verbergen, met het risico dat ik uitgelachen ga worden door mijn eigen vrienden en familie. Humor blijft dan ook een vak apart dat maar weinigen onder de knie hebben. Ik ben nog ver weg van de status die Philippe Geubels en Alex Agnew ondertussen hebben verworven. Wetende dat ook zij ooit begonnen zijn met een huiskamerconcert. 

Ik besluit om de paniek niet de bovenhand te laten halen en duik in mijn verleden. Alle jeugdzondes worden neergepend en stap per stap schrijf ik een paar woorden neer - yep je leest het goed: er is nog geen verhaal. Maar wel een ruwe schets die duidelijk nog meer voeding en verbetering nodig heeft. Maar ik ben begonnen ... Gestart aan mijn carrière als stand-upcomédienne. Nog geen hoogvliegers maar een stand-upcomédienne moet doorzetten. En hiermee zegt deze zot de waarheid.

Deze maand in Londerzeel: Mariska Blommaert met "I had a dream" ( challenge nr 10 ). Volg mee op www.buitengewoonanders.be.