Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Column Burn-Out: Tips

Doortje is 35, getrouwd met haar man en gelukkig met haar job achter de schermen bij een bank. Ze geniet van sport en spel, van vrienden en familie, van buitenzijn en dansen. Begin juli 2017 bereikt ze echter haar limiet. Doortje krijgt een burn-out en herstelt momenteel met vallen en opstaan. Haar verhaal volg je in deze column. 

burnout

Er wordt me soms om tips gevraagd. Tips bij het omgaan met een burn-out en de lange herstelperiode nadien. Ik leg hierbij de nadruk op de lange herstelperiode omdat ik zelf nog steeds de fout maak om te denken dat het allemaal zo erg niet meer is. Helaas leert de ervaring me dat ik bij  een hogere versnelling nog steeds crash. Dan word ik een bang hoopje dat ’s nachts wakker wordt en vierentwintig uren per dag kan piekeren. Piekeren vreet energie. Heb ik nog steeds niet in mijn reservetank.

Wat mij heeft geholpen en nog steeds helpt als ik mezelf bang, onzeker en vermoeid voel, is een boek “De lessen van burn-out” van Annegreet van Bergen. Door haar ervaringen te lezen heb ik veel meer begrip voor hetgeen ik doormaak.
Wat ik ook van haar leerde is dat ik niet per se terug moet willen naar mijn oude levensstijl. Integendeel, mijn oude levensstijl heeft me overrompeld en zal me blijven overrompelen. Het is dus verstandig om enkele oude gewoonten overboord te kieperen en er nieuwe in ruil te krijgen. Tips voor de herstelperiode zijn dus ook tips voor het leven.

Voor mezelf heb ik eens een gebodenlijst geschreven die de essentie samenvat. Deze deel ik vandaag:

Bovenal zult gij uzelf beminnen
Voordat gij aan anderen moogt beginnen

Slaap is heilig in de nacht en overdag
Zoniet wordt elke druppel een donderslag

Praktische zaken neemt gij niet met voorrang vast
Opdat een ingeving recht uit uw hart nog in uw energiepotje past

Routine is een codewoord
Dan kabbelt het leven veel rustiger voort

Pas als gij weer op uw pootjes staat
Is het tijd dat gij met anderen op stap gaat

Bovenal zorgt voor uzelf, Bezige Bie
Er is er maar eentje, ge zijt er geen drie