Emilie in de USA: over de rare gewoontes van de Amerikanen …

Emilie (20) is een Belgisch-Amerikaanse lifestyle- en reisblogger. Dit jaar doet ze iets waar ze al jaren van droomt: ze verhuist voor drie maanden naar Amerika. Voor Goed Gevoel schrijft ze wekelijks over haar belevenissen in Washington, D.C.

Je zou denken dat ze in zo’n groot, westers land als Amerika een beetje hetzelfde zijn zoals ons. Think again, want die Amerikanen in D.C. houden er soms toch wel heel speciale gewoontes op na. Ik lijst de belangrijkste even voor je op.

1. Ze begroeten elkaar met een knuffel, maar er zijn regels aan verbonden
Toen ik de eerste dag te laat aankwam op mijn werk, begroette mijn stagementor mij met een knuffel. Ik gaf haar dan ook een stevige, Belgische knuffel terug. Verkeerd gedacht. Want blijkbaar zijn er in Amerika regels verbonden aan de manier waarop je met elkaar knuffelt. Zo gebruik je je rechterarm om de andere persoon te omarmen terwijl je linkerarm gewoon naar beneden blijft. Je borstkas raakt de andere persoon niet, je schouders mogen dat dan weer wel doen. Het klinkt ingewikkeld en geloof mij: dat is het ook.

2. Double dipping is not okay
Dit is een redelijk simpele regel die jij misschien ook wel toepast: never double dip. Stel, er valt iets te vieren op je werk en jij en je collega’s genieten smakelijk van enkele appetizers. Een van je collega’s neemt een worteltje en dopt die in de hummus. Vanaf dat moment is het in Amerika een absolute no-go om diezelfde wortel nog een keer in het potje met hummus te doppen. Doe je het toch, dan zullen je collega’s er niet meer van eten – wat natuurlijk wel betekent dat er meer hapjes voor jou overblijven.

3. Praten over politiek is taboe, en toch doet iedereen het
Toen ik hier op mijn stageplek en in D.C. aankwam, vertelde iedereen me dat ik beter niet te veel over de politiek praat met collega’s en andere mensen. ‘Dat ligt hier nogal gevoelig’, kreeg ik telkens te horen. Toch merk ik dat waar je ook gaat, politiek zowat het enige is waar de mensen hier over praten. Raar volkje toch, die Amerikanen.

4. Everything is amazing, wonderful and great
Niet alleen Astrid Coppens, alias Astrid Bryan, heeft blijkbaar last van de amazingziekte. Het maakt niet uit welk lichtelijk positief getint onderwerp je aanhaalt tijdens een gesprek met een Amerikaan, de woorden ‘amazing’, ‘great’ en ‘wonderful’ zullen steevast naar je hoofd geslingerd worden. En vooral de vrouwen zijn hier heel erg goed in. Toen ik onlangs vertelde dat ik stage zou lopen bij C-SPAN antwoordde een Amerikaanse vrouw letterlijk: ‘Wow, that is so wonderful, what an amazing opportunity, that is simply great, how fantastic!’, alsof ik net de meest fantische job had aangeboden gekregen. Waarschijnlijk had ze net hetzelfde gereageerd als ik stage zou lopen bij McDonald’s.

5. Amerikanen eten niet samen
In België is het avondmaal hét uitgelezen moment om samen aan tafel te zitten en te vertellen over hoe je dag was. Of zo gaat dat toch bij mij thuis. In Amerikaanse gezinnen gaat het er iets minder gezellig aan toe. Blijkbaar wordt hier gewoon geroepen als het eten klaar is, schept iedereen zijn eigen bord op en verdwijn je met je eten weer gewoon naar je eigen kamer.

6. ‘College is an excuse for drinking’
Een letterlijke quote van een van mijn collega’s. Amerikanen mogen pas legaal drinken vanaf hun 21ste, maar aan de hogeschool is daar dus maar weinig van te merken. Doordat ze er niet gecontroleerd worden, beleven Amerikaanse jongeren er de tijd van hun leven (lees: een leven met een overvloed aan alcohol). En als je denkt dat Belgische studenten veel drinken, kom dan eens naar Amerika. De Britse uitgaansjeugd is er niets tegen.

7. Amerikanen dragen nooit twee keer dezelfde outfit
Meestal stel ik ’s morgens mijn outfit samen door gewoon de bovenste items van elke stapel te combineren met elkaar. Gemakkelijkheidshalve – en omdat ik niet zo fashionminded ben – draag ik mijn outfit de dag erna nog een keer (weer een ochtend dat ik niet hoef na te denken over wat ik zal dragen). Maar dat is dus not done hier. Amerikanen vinden het namelijk vies als ze merken dat je twee dagen dezelfde outfit aan hebt. Er hangt wel een voordeel aan vast: je ziet er elke dag fris, nieuw en creatief uit. En ook al besteed ik er niet graag al te veel aandacht aan, ik denk dat ik die gewoonte toch ga meenemen naar België.

8. Als Amerikanen tijdens een conversatie zeggen dat iets ‘interesting’ is, liegen ze
Ik ben ervan overtuigd dat dit niet geldt voor alle Amerikanen maar in D.C., waar de mensen toch vaak wat oppervlakkiger zijn, krijgt ‘interesting’ een heel andere betekenis dan ‘interessant’. Het betekent eerder vreemd, raar of ‘het interesseert mij niet’.

9. Gezinnen van vier wonen in huizen met acht slaapkamers en vijf badkamers
Oké, dit moet ik wel eventjes extra toelichten. Niet alle gezinnen leven hier zo, maar de D.C.-area is wel een redelijk rijke buurt. Ik ben al verschillende keren voorbij kasten van huizen – met zuilen – gereden met een oprit zo lang als een straat en zeven auto’s voor de deur. De rijken zijn hier dus echt superrijk. Een goed voorbeeld daarvan is River Road in Potomac. Heb je nog steeds niet echt een beeld van wat ik bedoel? Zoek dan maar eens op ‘River Road Potomac houses’ in Google. Dat zijn dus de huizen waar rijke Amerikaanse gezinnen in wonen. En er staan hier veel van die huizen …

Je ziet het, het leven is hier toch een beetje anders dan in mijn of jouw boerendorpje in België. Toch vind ik dat helemaal niet erg. Het blijft interessant om de cultuur – hoe raar die ook is – van de Amerikanen te ontdekken.