Internationale mannendag: gedaan met het mannelijke keurslijf?

Vandaag is het internationale mannendag. Daarom laten wij voor een keer een man aan het woord. En niet een die verwacht dat we vandaag zijn eten klaarmaken en hem een pintje brengen tijdens de voelbaluitzending. Nee, eentje die graag naar Sex and the City kijkt en op zoek gaat naar de bedoeling van deze dag.

Elke dag van het jaar hebben mannen meer voordelen dan vrouwen, zo ook op 19 november. Waarom bestaat er dan zoiets als een internationale mannendag? Moeten mannen op die dag nog meer verwend worden? Worden ze op die dag vrijgesteld van de taak om het vuilnis buiten te zetten? Bij mijn weten wordt er in de meeste steden op zaterdag zelfs geen vuilnis opgehaald dus dat kan ook de bedoeling niet zijn. Misschien bestaat de internationale mannendag om mannen te ontzien van hun huishoudelijke taken zodat ze rustig met een paar blikken bier naar een voedbalwedstrijd kunnen kijken met hun maten. Maar mannen staan meestal – niet altijd – minder in voor de was en de plas dus dat kan ook de bedoeling niet zijn. Persoonlijk hou ik ook niet van bier – en nog minder van voetbal – dus dan zou deze dag maar weinig betekenen voor mij.

Ik beschouw mezelf dan ook niet als een stereotiepe man, als die al bestaat natuurlijk. Ik heb alle afleveringen van Sex and the City gezien – ja, ook de herhalingen – en ik hou niet van porno omdat die vaak vrouwonvriendelijk is. Als ik dan eens een pint ga pakken (alias: mijn vrienden drinken liters bier en ik een rode wijn) praat ik niet graag over hun favoriete onderwerp ‘lekkere wijven’, maar roddel ik liever over het leven.

Wat zegt dat over mij? Ben ik geen echte man? Misschien bestaat de internationale mannendag net voor die mannen die zich niet thuis voelen in het huidige mannelijke keurslijf. Mannen die bewust hun eigen carrière onderbreken om te zorgen voor hun kinderen en het huishouden. Want waarom is zorgen meestal nog een typische vrouwentaak? Vinden we de oplossing hiervoor in de natuur? Helaas stel ik vast dat ook het vaderschapsverlof in België nog altijd heel beperkt is tegenover dat van een moeder. Stuurt de maatschappij dan toch? Of wat met mannen die zich graag opmaken of hun emoties laten zien? Verdienen zij ook geen dag van erkenning? Of krijgen ze die alleen als ze passen binnen het heersende keurslijf? Daarom wil ik deze dag opdragen aan alle mannen die net niet het clichébeeld vertegenwoordigen. Mannen die niet elke dag van het jaar een voordeel hebben. Want ook zij verdienen, net zoals elke andere man en net zoals elke andere vrouw, erkenning, waardering en respect. En niet alleen vandaag, maar alle dagen.

Michiel De Proost