Lieve beginnende sporter: wees toch niet zo streng voor jezelf

doorLieve Claeysop 18/01/2017

Al vijftien jaar spendeer ik heel wat vrije tijd in de fitnessclub. Elk jaar zie ik daar hetzelfde fenomeen: in januari wemelt het er van de nieuwe leden – goede voornemens, weet je wel – maar in februari zijn ze nergens meer te bespeuren. Dat vind ik zo jammer, dus bij dezen een gouden tip: besef dat iedereen ooit begonnen is en wees toch niet zo streng voor jezelf.

Laatst hoorde ik een diepe zucht op de loopband naast mij. Toen ik omkeek, beklaagde mijn medesportster zich: ‘Iedereen blijft hier maar lopen, terwijl ik niet eens vijf minuten kan joggen’. Nog voor ik kon antwoorden ging de loopband uit en vertrok de vrouw gedemotiveerd richting kleedkamer. Ik heb haar sindsdien niet meer gezien.

Even later hoorde ik een gelijkaardig verhaal. Een dame was zich vol enthousiasme komen aansluiten bij de Zumbales, maar na song drie droop ze al met hangende schouders af richting uitgang: de danspasjes waren te moeilijk.

Als ik zo’n dingen hoor of zie, denk ik altijd hetzelfde: ook ik, al die andere sporters en zelfs de trainers zijn ooit van nul begonnen. En nee, hoe vlot je ons nu misschien ziet bewegen: in het begin – en zelfs nu soms nog – ging dat heus niet vanzelf. Na vijftien jaar zie ik ook nog elke sportsessie mensen die veel meer kunnen dan ik. Maar ik doe het toch maar, motiveer ik mezelf dan.

Dus lieve beginnende sporter: wees toch niet zo perfectionistisch en gun jezelf de tijd om iets te leren. Heb je beslist om meer te sporten? Top! Trek een outfit aan waar jij je goed in voelt – of dat nu een nieuw trendy fitnesstenuetje of een oude jogging is. Kies een sport die jij leuk vindt – het is niet omdat iedereen jogt of yogaat, dat jij per se hetzelfde moet doen. Probeer gerust wat verschillende dingen uit. Iets gevonden wat jou ligt? Laat je dan door een deskundige op weg zetten of sluit je aan in een groepsles, en focus je vervolgens vooral op jezelf, los van wat je rondom jou ziet gebeuren. Die vooruitgang komt er sowieso, erg langzaam of net snel. Maar gun jezelf vooral de vreugde die volhouden je oplevert. Sinds een paar maanden heb ik yoga ontdekt, en man, wat kan ik daar nog klungelen. Maar ik weet intussen hoe ik me na een sportsessie voel, dat het elke week een beetje makkelijker zal gaan, en daardoor ga ik door. Ik hoop dat jij jezelf dat gevoel dit jaar ook gunt. Tot in februari?