Nina gaat nuchter: "Alcohol is zoals de chocoladesaus over een Dame Blanche: zonder is die ook lekker, maar het smaakt toch beter met."

"Zullen we anders met de hele redactie meedoen aan Tournée Minerale?" Het is een goed voornemen dat ontstaat op een maandagochtend in december, met de bonkende hoofdpijn van de afgelopen katerzondag nog pijnlijk vers in het geheugen. Solidair met de 125.555 deelnemers overleven onze collega's van de online NINA-redactie deze maand op thee, tonic en tomatensap. Hoe het Nina vergaat lees je elke week hier.

Van afkickverschijnselen gesproken. Ik gin bier nog vanalles ophelderen over de positieve lichamelijke effecten van een alcoholvrije maand, maar tant pint, cava, we gaan eerlijk wijn: ik heb het stilaan echt gehad met dit alcoholdieet. Akkoord, mijn weekends zijn nog nooit zo helder en sportief geweest. Mijn bankkaart heeft genoten van een verkwikkende winterslaap in mijn portefeuille. En ik heb de les wel geleerd dat een drankje veel te vaak een gewoonte is in plaats van een bewuste keuze. Maar ik heb ze nu ook echt geleerd, die les, dus alstublieft: laat dat praktijkexamen beginnen. De proef waarin ik opnieuw zal toetreden tot de alcoholdrinkende populatie, mits af en toe wat bewuster stil te staan bij het alcoholpercentage van de inhoud van mijn glas.

Van zoveel nuchterheid zou een mens haast filosofisch worden. Daarom een staaltje bloednuchtere toogpraat: een glaasje alcohol is wat mij betreft zoals de chocoladesaus over een Dame Blanche. Een banaal bolletje vanille-ijs is óók lekker, maar die warme, vloeibare finishing touch maakt het toch meteen een heel stuk likeurder. En ongezonder, dat ook, maar mogen we ook nog een béétje van het leven genieten, terwijl ons elke dag iets anders wordt opgelegd over wat we nu wel of niet mogen eten en drinken voor onze gezondheid? Ik antwoord zelf graag op mijn retorische vraag: ik vind van wel. En dat pintje / die cava / cocktail of wie weet wel alledrie tegelijk, die gaan verdorie verdomd goed smaken woensdag. Santé!

Hoe het de rest van de Nina-redactie vergaat lees je hier.