1 op de 5 kinderen heeft last van eczeem (en dit is wat je eraan doet)
Steeds meer kinderen hebben last van atopisch eczeem, een jeukende huidaandoening die heel belastend kan zijn. In plaats van de aandoening na te hollen door enkel opstoten te behandelen met cortisone, is het belangrijk om te proberen de opflakkeringen voor te zijn door preventief de gevoelige huid te behandelen en hydrateren.

Er bestaan verschillende soorten eczeem, waarvan de lichte tot matige variant of de ‘atopische dermatitis’ de meest voorkomende is. Vandaag kampt in ons land 20% van de kinderen en 3% van de volwassenen met deze chronische ontsteking van de huid die gepaard gaat met veel jeuk en vaak ook een rode, schilferige huid.
Dermatoloog Dr. Thomas Maselis: “Vergeleken met 10 jaar geleden, krijgen we meer patiënten die last hebben van atopisch eczeem. Kinderen met eczeem hebben trouwens ook meer kans om later astma of hooikoorts te ontwikkelen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar het gaat om een combinatie van factoren waarbij erfelijke aanleg een duidelijke rol speelt. Bij atopische patiënten werkt de beschermlaag van de huid niet goed – je kan het vergelijken met dakpannen die niet mooi aansluiten. Dit bovenste laagje van de opperhuid droogt uit en laat te veel water verdampen uit de opperhuid. Ook laat de beschadigde opperhuid irriterende stoffen en allergenen door – denk aan huisstof, pollen, katten- en hondenhaar… – waardoor ontsteking en jeuk ontstaan. Bacteriën, zoals stafylokokken, spelen ook een belangrijke rol. Op de plaatsen van eczeem zien we een duidelijke toename van deze bacteriën.”
Vooral jonge kinderen hebben last van atopisch eczeem. Bij baby’s van 5 à 6 maanden begint de aandoening meestal in het gezicht om, bij kruipleeftijd, te verschuiven naar de huidplooien (binnenkant ellenbogen, knieholtes). Rond 4 à 5 jaar wordt de opperhuid iets dikker en verminderen de klachten vaak. Ook in de puberteit, als de eigen hormoonproductie op gang komt en de patiënt veel huidsmeer produceert, wordt de huid continu gehydrateerd en verbeteren de eczeemvlekken. Ongeveer 10% blijft na de puberteit nog last hebben van atopische dermatitis.
10 tips voor het verzorgen van een atopische huid
Een atopische huid verzorgen, doe je op twee manieren: enerzijds je huid zo weinig mogelijk irriteren en anderzijds je huid zo veel mogelijk beschermen door te hydrateren.
1. Hoe raar het ook klinkt, water droogt de opperhuid uit. Vermijd dus lange, warme baden en kies voor korte, lauwe douches. Laat je ook niet verleiden om jeuk te verzachten met een koud washandje, dat zorgt misschien tijdelijk voor een comfortabel gevoel maar maakt je huid alleen nog droger.
2. Vermijd je huid droog te wrijven, ga voor zachtjes deppen.
3. Klassieke zepen tasten het dunne beschermlaagje van je huid aan. Gebruik dus liever speciale douche- of badolie om je te wassen.
4. Gebruik dagelijks een goede hydraterende crème. Blijf smeren, ook als je huid er goed uitziet.
5. Probeer krabben te vermijden en ban zo veel mogelijk stress, zodat je niet in de vicieuze cirkel van ‘stress, krabben en nog meer last’ terechtkomt.
6. Vermijd ruwe kleding, genre wol, en kies voor zachte, huidvriendelijke stoffen zoals katoen.
7. Spoel je na het sporten meteen kort af om te vermijden dat zweet gaat prikken.
8. Let op de luchtvochtigheid binnenshuis, zeker in de winter wanneer atopische patiënten meer last hebben van droge lucht.
9. De invloed van licht en zon verbetert vaak atopie maar let op te hoge temperaturen en bescherm altijd je huid.
10. Win tijdig advies in. Soms zijn opstoten niet te vermijden en moet je ze efficiënt behandelen. Je dermatoloog bekijkt of cortisone-houdende medicijnen nodig zijn en bespreekt de behandeling.
Onze aanrader voor de verzorging van een atopische huid
BepanthenSensi Daily Care is een niet-vette, intensief hydraterende crème die de huid een dagelijkse complete bescherming biedt. BepanthenSensi helpt bij het versterken van de natuurlijke afweer van de huid en om de huid soepel, gezond en beschermd te houden.