Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

3 gezondheidstests die elke vrouw zou moeten doen

doorNele Annemansop 22/03/2017

Toegegeven: je zou ook niet met je auto rondrijden mocht hij niet om de zoveel tijd een check-up hebben gekregen. Dus waarom zou je je lichaam dan niet regelmatig laten controleren? Deze drie simpele testen kunnen je leven redden.

Test 1: een uitgebreide gewichts- en vetanalyse
Een uitgebreide gewichts- en vetanalyse is meer dan alleen even op de weegschaal staan en je gewicht meten. Deze zeven-in-ééntest geeft je inzicht in je algehele gezondheid door het meten van je lichaamsgewicht, - vetpercentage, - leeftijd, BMI, metabolisme in rust, buikvet en iets wat misschien nieuw voor je is: je skeletspieren. Hoewel mannen meestal meer bezorgd zijn over hun spiermassa, is het meten van het skeletspierpercentage net zo belangrijk voor vrouwen. Skeletspieren zijn namelijk het geheim om op lange termijn vet te verbranden en af te vallen. Je arts kan je vertellen wat voor jou het ideale percentage is. Als je percentage te laag is, is het hoog tijd om meer spiermassa op te bouwen.

Test 2: bloeddruk
Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken. Toch wordt de bloeddruk, die een belangrijke indicator is voor hart- en vaatziekten, vaak nog te weinig gecontroleerd. Gezonde slagaders zijn van vitaal belang voor de bloedtoevoer van je hart naar de rest van je lichaam. Bij een te hoge bloeddruk wordt er te veel druk gezet op je slagaders, wat schade aan je bloedvaten kan veroorzaken. Daarnaast wordt een te hoge bloeddruk in verband gebracht met de ontwikkeling van levensbedreigende aandoeningen zoals een beroerte, nierfalen en type 2 diabetes. De ideale bloeddruk heeft een bovendruk lager dan 120 mmHg en een onderdruk lager dan 80 mmHg. Van verhoogde bloeddruk is sprake wanneer de waarden hoger zijn dan 140 en 90 mmHg.

Test 3: bloedsuikerspiegel en cholesterol
Je bloedsuikerspiegel en cholesterol kan je makkelijk met een pijnloze vingerpriktest meten. Als je nuchter bent, moet je bloedsuikerspiegel minder dan 1,05 g/l bedragen. Een meting tussen de normale waarde van 1,05 g/l, maar minder dan 1,26 g/l wordt beschouwd als prediabetes. Vanaf 1,26 g/l heb je type 2 diabetes. Maar ook al heb je nog geen diabetes, regelmatig een te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt je risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, oogproblemen, osteoperosis en zenuwaandoeningen. Je totaal cholesterolgehalte moet lager zijn dan 190 mg/dl. Ligt het hoger, raadpleeg dan meteen je arts. Want als cholesterol zich in een bloedvat opstapelt, slibt het dicht en is er sprake van aderverkalking. Als het bloedvat dan verder vernauwt, komt de bloedvoorziening in het gedrang, waardoor de organen te weinig zuurstof krijgen.