4 erg goede redenen om meer te sporten

doorLieve Claeysop 22/04/2020

Dat lichaamsbeweging bij een gezonde levensstijl hoort, lijdt allang geen twijfel meer. Toch sporten we nog altijd veel te weinig. Wij geven je vier goede redenen om je sportschoenen toch uit de kast te halen.

Je geheugen wordt er beter van
Franse wetenschappers stelden in 2006 al vast dat mensen op middelbare leeftijd die weinig actief waren en die overgewicht hadden, minder goed scoorden op geheugen-, aandachts- en leercapaciteitstests. Een Amerikaans onderzoek bracht dan weer aan het licht dat een veertiendaags programma van regelmatig bewegen, antistressoefeningen en gezonde voeding het geheugen van een gelijkaardige doelgroep opvallend verbeterde. Een mogelijke verklaring is dat bewegen de doorbloeding in het lichaam en dus ook in de hersenen verbetert en zo ook de aanmaak van bloedvaatjes en hersencellen in het voorste deel van de hersenen stimuleert, het deel dat heel bepalend is voor een goed functionerend geheugen.

Depressie krijgt minder kans
Een gezonde geest in een gezond lichaam: honderden studies hebben intussen uitgewezen dat het geen loze spreuk is. Meer zelfs: verschillende wetenschappers zijn ervan overtuigd dat bewegen bij een (milde) depressie net zo effectief kan zijn als antidepressiva. Daarom raadde de Britse organisatie voor mentale gezondheid bijvoorbeeld al in 2006 aan om patiënten met een depressie ook een oefenschema te geven in de strijd tegen hun ziekte. Voor het positieve effect van bewegen op depressie worden verschillende verklaringen gegeven. Zo zorgt sport voor een beter zelfbeeld, ervaart wie in groep traint een groepsgevoel dat helend kan werken, leidt een intensieve sportsessie je even af van de dagelijkse besognes en krijg je door je sportdoelen te behalen meer zelfvertrouwen. Ook de aanmaak van serotonine en endorfine, beter bekend als de gelukshormonen, wordt door fysieke activiteit gestimuleerd, waardoor je gemoed een natuurlijke boost krijgt.

Het is goed voor je carrière
Een Amerikaans online rekruteringsbedrijf ondervroeg enkele jaren geleden duizend managers en maar liefst 75 procent van hen geloofde dat fit zijn cruciaal is als je carrière wil maken tot in de hoogste regionen van een bedrijf. Ook andere studies kwamen tot de conclusie dat sporten je werkleven een boost kan geven. Zo bleek uit een Nederlandse rondvraag dat tijdens het sporten aan je werk denken vaak tot nieuwe, innoverende ideeën leidt. Een opvallend resultaat was bovendien dat sporters hun carrière veel belangrijker vonden dan onsportievelingen.

Je seksleven krijgt een boost
Volgens een studie is elke dag een halfuur intensief bewegen dé truc voor mannen om hun seksleven met de jaren op peil te houden: het zou hun risico op erectiestoornissen met maar liefst de helft doen afnemen in vergelijking met hun meer sedentaire soortgenoten. Maar ook vrouwen hebben seksgewijs baat bij wat meer sport: zij zouden zich zo namelijk makkelijker seksueel aantrekkelijk voelen en op die manier dan weer een grotere zin in seks krijgen en er ook meer van genieten.