Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 gewoontes die je humeur verpesten

doorLieve Claeysop 04/05/2017

Wist je dat er heel wat dagelijkse gewoontes zijn die het geluk uit je leven kunnen zuigen, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt? Dit zijn er enkele, pak ze aan!

1. Je kan niet zonder je smartphone
Wanneer was de laatste keer dat je zonder elektronica op pad ging? Weet je het niet meer? Dat is geen goed teken, want het gebruik van elektronische toestellen overprikkelt ons brein. Als we altijd een smartphone of tablet voor onze neus hebben, dan komen lichaam en geest nooit volledig tot rust. En die overprikkeling kan uiteindelijk zelfs leiden tot een depressie.
Tip: Las één keer per week een ‘elektronische rustdag’ in waarop je alle apparaten links laat liggen. Begin desnoods met een halve dag als een hele dag je moeilijk lijkt.

2. Je laat je schouders hangen
Je wist waarschijnlijk al dat je humeur zijn weerslag heeft op je lichaamshouding, maar weet je dat het omgekeerde ook waar is? Duitse onderzoekers vroegen aan proefpersonen om rond te stappen met afgezakte schouders, een kromme rug en minimale armbewegingen. En wat bleek: die mensen voelden zich daardoor veel slechter dan proefpersonen die met meer pit in hun pas stapten. De ineengedoken houding maakte het bovendien moeilijker om positieve en motiverende gedachten op te wekken.
Tip: Neem een energieke houding aan, ook al past die op dat moment niet bij je gevoel. Stap rond met opgeheven hoofd, rol je schouders naar achteren en bekijk de wereld van de positieve kant. Zo'n actieve houding zal je zelfvertrouwen een boost geven.

3. Je multitaskt
We doen het allemaal: onze lunch aan het bureau eten, Facebook checken terwijl we tv kijken ... Veel mensen geloven dat ze productiever zijn als ze multitasken, maar het tegendeel is waar: te veel en te vaak dingen tegelijk doen levert stress op. Bovendien maakt multitasken ons minder bewust van onze omgeving en daardoor communiceren we dan weer minder efficiënt.
Tip: Het is eenvoudig: leg je smartphone weg, zet de tv uit en concentreer je op waar je mee bezig bent. Zo kan je brein verwerken wat er in het hier en nu gebeurt.

4. Je neemt het leven te serieus
Je struikelt over een scheefliggende tegel op het voetpad en duikt meteen in elkaar van schaamte. Als dat je bekend in de oren klinkt, wordt het hoog tijd dat je wat vaker lacht! Want wat stelt zo'n onhandige actie uiteindelijk voor? Bovendien zijn er veel studies die aantonen dat lachen een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Het zou zelfs het beste medicijn tegen angst en depressie zijn.
Tip: Zorg elke dag voor een gezonde dosis humor. Kijk naar iets grappigs op televisie, breng je tijd door met vrienden die je aan het lachen maken ...