Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 natuurlijke manieren om je cholesterol onder controle te houden

doorNele Annemansop 18/03/2017

Cholesterol is niet altijd je grootste vijand. Hij is zelfs van essentieel belang voor je spijsvertering en de productie van vitamine D. Maar als je er te veel van hebt, wordt er plaque opgestapeld in je slagaders, waardoor je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. En hoewel er medicijnen zijn die je cholesterol onder controle kunnen houden, kan je ook zelf tal van dingen doen om hem in toom te houden.


1. Laad je vol met peulvruchten
Bonen, linzen en kikkererwten verdienen een vaste plek in jouw voorraadkast. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een portie per dag van deze superfoods je slechte LDL-cholesterol met vijf procent doet dalen.

2. De superkracht van appels
In de uitspraak ‘An apple a day keeps a doctor away’ blijkt dan toch een kern van waarheid te zitten. Volgens recent Amerikaans onderzoek zouden twee appels per dag zelfs nog een betere invloed hebben op je cholesterol. Zo helpt de stof pectine de slechte cholesterol laaghouden. Quercitine houdt de cholesterol dan weer in de juiste balans en voorkomt verstopte vaten. Bovendien komen alle vezelrijke voedingsmiddelen je cholesterolgehalte ten goede. Daarnaast zijn er ook heel wat andere voedingswaren die een heilzame werking hebben: balsamico, rode wijn (maximaal één à twee glazen per dag!), pindakaas, aardbeien, blauwe bessen, gedroogde vruchten, quinoa, walnoten, popcorn, vette vis, havermout, tomatensap, avocado ... Zet ze geregeld op het menu!

3. Ga voor soja
Onderzoek heeft uitgewezen dat je inname van soja verhogen, je LDL-gehalte met zo'n twaalf procent en je triglyceridengehalte met zo'n tien procent doet dalen, terwijl je HDL-gehalte (of 'goede cholesterol') onbeïnvloed blijft. Dat komt doordat soja een emulgerende werking heeft wat ervoor zorgt dat vet en cholesterol zich niet op de vaatwanden kunnen vastzetten.

4. Beweeg!
Haal maar gauw je sportschoenen weer van onder het stof want van lichamelijke activiteit is aangetoond dat het je goede cholesterol doet stijgen en je slechte doet dalen. En hoe lager je LDL-cholesterol, hoe minder kans op hart- en vaatziekten.