Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 redenen waarom je véél meer zou moeten knuffelen

doorNele Annemansop 22/04/2017

Of het nu met je dochter, partner of harige viervoeter is, niets heerlijker dan een stevige, warme knuffel. En die knuffel geeft ons niet alleen een goed gevoel, onderzoek wijst uit dat het ook goed is voor je gezondheid. Free hugs, anyone?

1. Je voelt je gesteund
Een knuffel brengt ons blijkbaar niet alleen letterlijk dichter bij elkaar. Door te knuffelen komt namelijk ook het hormoon oxytocine vrij, dat ook weleens het knuffelhormoon wordt genoemd. Een hoog oxytocinegehalte wordt dan weer geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Zo tonen studies aan dat mensen zich meer en beter verbonden voelen met hun partner als ze elkaar vaak aanraken of omhelzen.

2. Het verlaagt je bloeddruk
Naast het bevorderen van intimiteit, kan oxytocine ook een belangrijke invloed uitoefenen op je gezondheid. Zo blijkt uit een studie bij 59 premenopauzale vrouwen dat hoe meer ze knuffelden met hun partner, hoe hoger hun oxytocinegehalte en hoe lager hun bloeddruk was.

3. Het verlaagt stress
Heeft jouw kind last van stress voor een belangrijke gebeurtenis? Geef het dan een stevige knuffel. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat een knuffel van de ouders ervoor zorgt dat je kind in stressvolle situaties minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt.

4. Je wordt er minder snel ziek van
Ook onderzoekers van de Carnegie Mellon universiteit kwamen erachter dat mensen die vaak worden geknuffeld minder vatbaar zijn voor stress. En iemand die minder vatbaar is voor stress, is ook minder vatbaar voor ziektes. Die snotterende collega hoef je natuurlijk niet op een knuffel te trakteren.