Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 fouten die ook jij maakt onder de douche

doorKristina Rybouchkinaop 09/01/2020

We douchen allemaal (bijna) elke dag. Al heel ons leven lang. Dan weten we wel wat we doen, zou je denken. Maar niets is minder waar! De volgende badkamerfouten begaat haast iedereen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Je water is te warm

Zeker in de winter voelt het zalig om de warmwaterkraan helemaal open te draaien. Maar wist je dat heet water nefast is voor je huid? De warmte beschadigt de natuurlijke, olie-achtige beschermlaag die je vel soepel houdt. Veel hete douches zorgen er dus voor dat je huid gaat uitdrogen en sneller begint te jeuken. Op termijn kan je zelfs last krijgen van eczeem. De beste temperatuur voor een douchebeurt is 37° tot 38° C. Daarnaast raden dermatologen aan om de tijd die je onder de douche doorbrengt te beperken. Korte douchesessies - onder de tien minuten - zijn bovendien beter voor het milieu en je portemonnee.

Je doucht je meerdere keren dag

Sommige mensen wassen zich zowel 's morgens als 's avonds. Proper, natuurlijk. Maar nu je weet dat warm water slecht is voor de huid, begrijp je vast dat twee douchebeurten iets te veel van het goede zijn! Je hoeft je zelfs niet per se elke dag te douchen. Als je amper gezweet hebt, volstaat het om je oksels en voeten even te verfrissen met een washandje. Daarnaast heeft het absoluut geen zin om elke dag je haar te wassen. Op die manier verwijder je alle beschermende talg van je hoofdhuid. Om dat te compenseren zal je lichaam extra talg beginnen te produceren, waardoor je lokken net vlugger vettig worden.

Je wast je in de verkeerde volgorde

De beste manier om je in te zepen is van boven naar onder. Begin met je haar te wassen en te verzorgen. Spoel vervolgens je gezicht goed af met water. Doe dat grondig, omdat resten haarproducten gemakkelijk op je gelaat kunnen achterblijven en zo acne in de hand kunnen werken. Daarna schrob je zachtjes de rest van je lichaam met douchegel. Als laatste kan je indien nodig nog je benen scheren. Het warme water heeft nu namelijk de haarzakjes opengezet, zodat je grondiger kan scheren en minder last zal hebben van droge huid achteraf.

Je gebruikt een oude spons

Een washandje of spons helpt je om je huid goed te scrubben en alle dode huidcellen te verwijderen. We raden je dus zeker aan om er eentje te gebruiken. Alleen wordt zo'n spons na een tijdje een ware bacteriebom. Een natuurlijke loofah is na vier weken aan vervanging toe, synthetische varianten moet je na acht weken vernieuwen. Washandjes vervang je liefst na elke douchebeurt.

Je kamt je haar op het foute moment

Een kam door je haar halen terwijl je onder de douche staat? Dat is een absolute no-go. Als je klitten wil vermijden, kam je het beter vòòr je in de douche kruipt. Nat haar is namelijk heel fragiel en zal dus gemakkelijk afbreken. Ook na je wasbeurt is het opletten geblazen. Dep je lokken grondig droog met een handdoek, breng verzorging aan en laat ze vervolgens even met rust of blaas ze droog met een föhn. Wacht met borstelen en stylen tot je haar haast volledig droog is. Zo blijft het in topconditie.