Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 manieren om wakker te worden zonder koffie

doorValérie Wautersop 30/10/2016

Misschien klinkt er voor jou niets heerlijkers dan ’s ochtends vroeg opstaan en meteen naar een dampende tas koffie grijpen. Jammer genoeg is cafeïne niet echt gezond. Teveel van het goedje kan er namelijk voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, of erger nog: een verhoogde hartslag, slaapproblemen en in extreme gevallen zelfs angstaanvallen. Af en toe de koffie eens overslaan kan dus zeker geen kwaad. Op deze vijf manieren raak je ook zonder cafeïne goed wakker.

1. Begin de avond op voorhand
Je gaat nooit uit volle wil uit bed komen wanneer je de voorbije nacht niet goed hebt geslapen. Kruip dus tijdig in bed, en probeer vooral niet op een tv- , computer- of smartphonescherm te kijken vlak voor je onder de wol duikt. Het blauwe licht dat deze schermen produceren zorgt er immers voor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt.

2. Hou je aan een slaapschema
Wanneer je telkens op een ander moment gaat slapen en opstaat, weet je lichaam niet waaraan het zich moet verwachten. Het mag dan wel verleidelijk zijn om in het weekend tot de middag in bed te blijven liggen, goed voor je lichaam is het niet. Dat functioneert immers veel beter wanneer je steeds op hetzelfde moment opstaat en gaat slapen.

3. Zorg ervoor dat er daglicht in je kamer schijnt
Blootstelling aan licht is een indicator voor je lichaam dat het tijd is om op te staan. Je kan natuurlijk gewoon het licht aandoen, maar daglicht zorgt ervoor dat je lichaam automatisch weet dat het tijd is om op te staan. Door daglicht in je kamer te laten schijnen zal je het opstaan heel wat makkelijker maken.

4. Word wakker op het juiste moment
Je slaapcyclus onder de loep nemen kan wonderen doen voor je humeur wanneer het tijd is om op te staan. Onze slaap bestaat uit verschillende cycli, waarbij we dieper of net minder diep slapen. Door op het juiste moment in zo’n cyclus gewekt te worden zal het opstaan heel wat makkelijker worden. Investeer dus in een slaaptracker die je helpt op het juiste moment wakker te worden.

5. Ga sporten
Het is geen geheim dat sporten ervoor zorgt dat je energieniveau pijlsnel de lucht in gaat. Meteen na het wakker worden gaan fitnessen zet je meteen de juiste toon voor de rest van de dag. Wie buiten gaat sporten scoort bonuspunten, want de frisse buitenlucht geeft je humeur gegarandeerd een extra boost.