Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 tips om te stoppen met late-night snacken

doorValérie Wautersop 19/09/2016

Wat is er gezelliger wanneer het 's avonds buiten donker en koud is dan jezelf op de bank nestelen voor je favoriete serie, met een zak chips op schoot. Niet gezond natuurlijk, want uit onderzoek blijkt dat calorieën die je 's avonds binnenkrijgt sneller omgezet worden in vet, omdat je ze niet meer verbrandt zoals je ander voedsel. Deze tips helpen je alvast een stap in de goede richting om te stoppen met late-night snacken.

Wees je bewust van je 'goestingskes'
Als je de tijdstippen in kaart kunt brengen wanneer er meestal een zogenaamd 'goestingske' de kop opsteekt, kan je jezelf er makkelijker mentaal op voorbereiden (door alvast op voorhand een gezond alternatief klaar te zetten) of het zelfs helemaal vermijden.

Eet meer proteïnes
Late-night snacken kan een manier zijn waarop je lichaam je wil duidelijk maken dat je overdag niet genoeg eet. Extra proteïnes eten tijdens je laatste maaltijd van de dag kan ervoor zorgen dat je minder snel weer honger krijgt in de avond.

Drink kruidenthee
Vervang dat zoete dessert na het dinner door een tas warme thee. Het geruststellende gevoel van een warm kopje thee vasthouden zorgt ervoor dat je minder snel zin krijgt om naar de koelkast of koekenlade af te dwalen om een snack uit te zoeken.

Ga even wandelen
Voel je dat er een hongertje de kop begint op te steken? Ga dan naar buiten om een kleine wandeling te doen. Niet alleen ben je dan ver weg van de verleiding, de frisse lucht en beweging zullen je goed doen en zullen je bovendien helpen om 's nachts sneller in slaap te vallen.

Slaap meer
Wanneer je niet genoeg slaapt kan dat ervoor zorgen dat je lichaam onder invloed van het toegenomen hongerhormoon sneller hongersignalen uitzendt. Bovendien neemt terzelfdertijd leptine, het hormoon dat het singaal stuurt dat je vol zit, af. Voldoende slapen zorgt ervoor dat de productie van beide hormonen in balans blijft, en je dus minder snel ongezond zal beginnen snacken.