Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 verrassende manieren om een blaasontsteking te voorkomen

doorNele Annemansop 10/03/2017

Voortdurende toiletbezoekjes, een branderig gevoel, ongemak in je onderbuik, de aanhoudende drang om te plassen: wie ooit een blaasontsteking kreeg, weet hoe lastig die kan zijn. Wij schieten je graag te hulp met vijf tips om ze te voorkomen.

Omdat blaasontstekingen veroorzaakt worden door bacteriën die in de urinebuis raken en vervolgens vermenigvuldigen in de blaas, zijn er een handvol dingen die je kan doen om je kans op een infectie te verlagen. Wij sommen ze graag even voor je op.

1. Drink veel water
Veel water drinken helpt je urine verdunnen. Door de meerdere tripjes naar je badkamer krijgen bacteriën niet of veel minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten waardoor je dus ook minder risico loopt op een infectie.

2. Hou je plas nooit op
Hoe langer urine in je blaas blijft zitten, hoe meer kans je loopt op een bacteriële infectie. Ga daarom zeker elke vier à zes uur naar het toilet, en om de drie uur als je vaak last hebt van blaasinfecties. En als je gaat, veeg dan van voren naar achteren, zodat je niet nog meer bacteriën invoert.

3. Ga plassen na het vrijen
Tijdens de seks kunnen bacteriën van je vagina naar je urinebuis verplaatsen waardoor je een blaasontsteking kan krijgen. Probeer daarom na het vrijen altijd naar het toilet te gaan. Zo spoel je de bacteriën weg. Toch hoef je niet meteen na de seks weg te spurten voor een toiletbezoek. Als je pas twintig minuten of een uur later de drang voelt om te plassen, loop je niet meer risico op een ontsteking.

4. Wees sceptisch over cranberrysupplementen
Sommigen zeggen dat cranberrysupplementen kunnen helpen bij het voorkomen van blaasinfecties, anderen beweren dat ze alleen een placebo-effect hebben. Wil je het toch proberen? Drink dan honderd procent cranberrysap zonder toegevoegde suiker of neem cranberrytabletten. Gebruik niet meer dan de dagelijkse hoeveelheid en raadpleeg je arts of apotheker als je erover twijfelt.

5. Hou de dingen droog en gelukkig
Vooral als je gevoelig bent voor blaasontstekingen is het belangrijk om je vagina in een aangenaam klimaat te laten vertoeven. Dat betekent: ademend ondergoed dragen, geparfumeerde verzorgingsproducten vermijden en douchen in plaats van een bad nemen zodat vuil en zeep geen irritatie kunnen veroorzaken.