Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 x eten waar je moe van wordt

doorNele Annemansop 11/01/2017

Heb jij vaak last van namiddagdipje? Deze verrassende voedingsmiddelen kunnen misschien de reden zijn waarom jij de uren aftelt tot bedtijd.

1. Een salade
Als je alleen een salade met wat ijsbergsla, worteltjes, komkommer en een portie vinaigrette eet, is het normaal dat je je hongerig en moe voelt tegen 15 uur in de namiddag. Je zou denken dat het gezond is om te kiezen voor een salade, maar de dressing die je erbij eet, zit vaak boordevol toegevoegde suikers en die zorgen op een later tijdstip vaak voor een energiecrash.

Zo los je het op: maak jezelf een salade met niet-zetmeelrijke groeten zoals champignons, bloemkool of paprika’s en bladgroenten zoals boerenkool. Voeg daar eiwitten zoals kip of kikkererwten en complexe koolhydraten zoals quinoa aan toe. Die zullen je langer energie geven. Als dressing kies je het best voor extra vierge olijfolie of citroensap.

2. Kaas en yoghurt
Jammer, maar helaas: zuivel zou weleens de reden kunnen zijn van je vermoeidheid. Vaak ontwikkelen intoleranties voor de eiwitten in zuivel zich pas als we ouder worden. Daarom had je er misschien nooit last van toen je jonger was. Maar het is die intolerantie die zich vaak uit in vermoeidheid.

Zo los je het op: als je merkt dat je energiepeil zakt na het eten van zuivel, ga dan langs bij je dokter om je te laten testen op een intolerantie.

3. Bananen en noten
Er is een reden waarom bananen vaak als oplossing voor spierkrampen worden gegeven: ze zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat de spiercellen helpt ontspannen. Een andere bron van magnesium? Noten en dan vooral amandelen, cashewnoten en pinda’s. De dosering die iemand slaperig maakt, is voor iedereen anders. Maar als je een tekort hebt aan magnesium heb je meer kans om de effecten ervan te voelen.

Zo los je het op: zolang je geen tekort hebt aan magnesium, word je normaal gezien niet slaperig van het eten van bananen of noten. Enkele belangrijke symptomen van een tekort aan magnesium zijn onder andere verlies van eetlust, misselijkheid en vermoeidheid. Heb je last van deze symptomen? Ga dan langs bij je huisarts voor een bloedtest.

4. Zware maaltijden voor het slapengaan
Na een drukke dag kan het weleens gebeuren dat je je laatste maaltijd net voor bedtijd verorbert. Als je dan de verkeerde dingen eet, resulteert dat vaak in een verstoorde nachtrust. De boosdoeners: zuurhoudende voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Die kunnen ’s nachts zorgen voor zure oprispingen. Als je daar vaak last van hebt, is het beter om deze voedingsmiddelen niet meer te eten tot vier uur voor het slapengaan.

Zo los je het op: als je een late maaltijd niet kan voorkomen, kies je liever voor voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen en noten. Die zullen je slaap niet verstoren.

5. Af en toe een zoete of vette verwennerij
Als je start met een voedzaam dieet waarbij je veel vetten en suikers schrapt, zal je lichaam zich hieraan aanpassen. Je begint minder maagsappen en enzymen te produceren die helpen om suiker en vet te verteren. En dat levert niet alleen spijsverteringsproblemen op, maar ook je energiepeil kan erdoor zakken. Mensen die dus normaal gezien zelden of nooit naar een zoete of vette snack grijpen, zullen zich daarna vaak belabberd of slaperig voelen.

Zo los je het op: niemand pleit voor een totale onthouding, maar als je iets meer suikerhoudende of vetrijke voeding eet dan anders, weet dan dat je je slaperiger kan voelen achteraf.