6 handige tips om minder toegevoegde suikers te eten

doorNele Annemansop 12/05/2017

De ‘silent killer’, ofwel een hoge bloeddruk is wereldwijd de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. En helaas blijkt tafelsuiker ook een belangrijke opwekker van een hoge bloeddruk. Hoog tijd dus om die overbodige toegevoegde suikers uit je menu te schrappen. Wij gingen te rade bij dokter Hendrik Cammu voor enkele tips.

1. Probeer zoveel mogelijk verborgen suikers te vermijden
Cammu: ‘Suiker zit werkelijk overal in. Zo bevat een lepel ketchup al gauw een koffielepel suiker. Andere stiekemerds die je het best zoveel mogelijk aan de kant laat staan zijn: ontbijtgranen, fruityoghurt en kant-en-klaremaaltijden.'

Lees ook: 9 x stiekeme suikerbommen

2. Eet zoveel mogelijk voeding die niet verpakt is
‘Veel suikers hebben een misleidende naam op de verpakking waardoor je vaak niet meteen doorhebt hoeveel suiker er werkelijk in zit. Bovendien bestaan er wel honderd synoniemen voor suiker (denk aan: koolhydraten, siroop, stroop, honing, nectar, en alles wat op –ose eindigt zoals dextrose, maltose en fructose is suiker.’

3. Beperk frisdrank tot een minimum
‘Een blikje cola bevat al gauw acht suikerklontjes. Maar let ook op met smoothies en vruchtensappen, die bevatten vaak nog meer suiker dan cola. Speciale koffies zijn door de toppings ook vaak rasechte suikerbommen.’

4. Voeg zoetstoffen toe aan water
‘De smaak van water een beetje beu? Voeg er dan een zoetstof zoals een bevroren aardbei aan toe. Wat ik vaak doe, is bronwater aanlengen met een beetje vruchtensap.’

5. Snoep minder
‘Koekjes, gebakjes en snoep zijn niet alleen suikerbommen, maar ook echte caloriebommen. Kies dus liever voor een stuk fruit als tussendoortje.’

6. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken
‘Kant-en-klaremaaltijden zitten vaak boordevol suiker. Door zelf te koken, heb je het suikergehalte niet alleen zelf in je hand, je kan je maaltijden ook op een gezonde manier zoeter maken met fruit of met zoete kruiden zoals kaneel of vanille. Ook geraspte wortel smaakt zoet.’

Meer lezen? 'Wat moet ik nu geloven, dokter?', Hendrik Cammu (Lannoo, € 19,95).