6 mythes over gezondheid ontmanteld
Over gezondheid bestaan er heel wat mythes. Wat ons als kind wordt wijsgemaakt, nemen we vaak als volwassenen nog steeds voor waarheid. Tijd om één en ander uit te klaren.

1. Zwemmen na het eten kan verdrinking tot gevolg hebben
Als kind hebben je ouders je waarschijnlijk gewaarschuwd voor het zwemmen na een maaltijd. Verdrinken door met een volle maag te zwemmen, is echter niet aan de orde. Het is wel zo dat je krampen kan krijgen door het zwembad in te duiken na een zware maaltijd. Zolang je geen al te grote inspanningen doet is er echter weinig tot geen reden tot paniek.
2. Je kan kaal worden door het dragen van een hoed
Als je een hoed of muts draagt, word je niet kaal. De enige manier waarop je kaal kan worden door het dragen van een hoofddeksel, is als het heel hard spant. Maar zelfs dan moet je eerst veel pijn lijden voor er haarverlies aan te pas komt. De kans dat je kaal wordt van die ene leuke muts is dus erg klein.
3. Te dicht bij de televisie zitten, kan schadelijk zijn voor de ogen
Te dicht voor een televisiescherm zitten is niet schadelijk voor de ogen. Vroeger was dit wel het geval, maar dat lag aan de oudere televisies.
4. Op een bewolkte dag kan je niet verbranden
Zelfs wanneer de zon achter een dikke laag wolken zit, ben je niet beschermd tegen zonnebrand. Een dik wolkendek houdt dan wel de zonnestralen tegen, maar niet het uv-licht.
5. Door veel te scheren, komt je haar dikker en sneller terug
Je haar blijft hetzelfde na een scheerbeurt, maar het kan wel dikker aanvoelen. Dit komt doordat de tipjes van het haar dunner zijn dan de haarbasis. Als je die tipjes wegscheert, kan het de indruk geven dat je haar dikker terugkomt. Uiteindelijk zal dat ‘nieuwe’ haartje door de wrijving ook dunner worden aan het uiteinde. Ook de snelheid waarmee je haartjes groeien, verandert niet.
6. Je kan slaaptekort in het weekend inhalen
Sommige mensen slapen tijdens de week niet voldoende. Zij denken dat ze dat slaaptekort in het weekend kunnen inhalen. Niets is minder waar. Eén weekend uitslapen, zorgt er niet voor dat je uitgerust bent. Je kan dat slaaptekort niet direct overbruggen. Er elke dag opnieuw voor zorgen dat je voldoende slaapt is dus de boodschap.