Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

6 x de beste voeding om te eten na je work-out

doorNele Annemansop 03/07/2020

Je hebt een geweldige afspeellijst gemaakt, uitgebreid gestretcht en je vervolgens helemaal gegeven tijdens je sportsessie. Gauw de douche in en klaar, toch? Niet zo snel. ‘De voeding die je na je training eet, is een van de meest ondergewaardeerde onderdelen van je training’, aldus personal trainer Lisa Reed. Om je lichaam sneller te laten herstellen en nieuw spierweefsel op te bouwen, tank je het best binnen het kwartier na je training een klein beetje koolhydraten en eiwitten bij. Maar niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om te eten na je work-out, welke je dan wel het best in je sporttas stopt ontdek je hier.

Yoghurt of kwark

‘Zowel yoghurt als kwark zijn ideale eiwitbronnen om na je training te nuttigen’, vertelt sportdiëtiste Angie Asche. Om ook wat antioxidanten en koolhydraten toe te voegen raadt ze aan om verse bessen of gesneden groentjes onder je yoghurt of kwark te mengen. Extra bonus? ‘Calcium en voedsel rijk aan vitamine D helpen je botten te versterken en breuken te voorkomen.’

Hummus en volkorencrackers

’Na een training houdt je lichaam van koolhydraatrijk voedsel omdat het al je energiereserves heeft aangesproken’, legt voedingsdeskundige Lindsey Joe uit. Crackers met hummus helpen je die voorraad weer op een gezonde manier aan te vullen.

Eieren

‘Eierdooiers bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid van je hersenen én botten’, vertelt Asche. Stop enkele hardgekookte eieren in je sporttas voor een snelle bron van eiwitten, en eet er een volkorentoast bij voor extra koolhydraten.

Proteïneshakes

‘Na een sportsessie zijn shakes een ideale keuze omdat ze makkelijker geabsorbeerd en daarom sneller door het lichaam gebruikt kunnen worden’, vertelt Reed. Haar favoriete recept? Een smoothie met een half kopje amandelmelk, een schep eiwitpoeder en een half kopje aardbeien. Heer-lijk!

Gerookte zalm

Vette vissoorten staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Zo helpen omega 3-vetzuren je spieren sneller te herstellen en spierpijn na de training te verminderen. Doe de zalm samen met wat roomkaas en groenten in een volkorenwrap en je hebt de ideale snack voor na je work-out.

Vetarme chocolademelk

Als je het moeilijk hebt om meteen te eten na een zweterige sportsessie, kan je proberen om iets vloeibaars te drinken. Chocolademelk is dan een goede keuze door zijn smakelijke mix van koolhydraten, eiwitten en water. Doe het wel rustig aan met de suiker.