Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

7 zomerse kopzorgen opgelost !

doorAnn Willemsop 19/02/2018

Bang voor vakantiefoto’s met uitgedroogd, geëxplodeerd of groen haar? Dankzij deze tips en tricks spelen de zon,vochtigheidsgraad en zwembadchemicaliën jou deze zomer geen parten meer.

Kopzorg 1 : je kleur vervaagt

Onze oma’s legden vuile kleren buiten op het gras,zodat de zon hardnekkige vlekken kon bleken.Het hoeft dus niet te verwonderen dat diezelfde zon ook de kleur van onze haren aantast. Lichte highlights zijn welkom. Maar een vaal geworden kleuring is zonde van het geld en weinig flatterend. De snelste manier om je lokken te beschermen is een hoed of sjaaltje dragen. Maar ook een uvbeschermende spray legt een barrière tussen je haren en de zon,zodat je kleur langer blijft stralen. Reinig en verzorg je haren bovendien met een aangepaste shampoo en conditioner die je kleur respecteren, en je kan zorgeloos de zon in.

Kopzorg 2: je lokken kroezen

Fans van ‘Friends’ kennen de aflevering ongetwijfeld nog waarin de vrienden naar Barbados trokken en Monica’s sluike lokken een Diana Ross-impressie te berde brachten.Haar is poreus en absorbeert vocht uit de lucht, waardoor het opzwelt, gaat golven, krullen, pluizen en kroezen. Hoe vochtiger het klimaat, hoe groter de impact. Maar ook: hoe droger en poreuzer je lokken, hoe meer je moet vechten tegen kroes en co. Een overdosis vocht in de lucht kan je alleen vermijden door je reisbestemming te veranderen, maar dat zou zonde zijn. Dan verkiezen we die andere optie: je kan je haar minder poreus maken door de haarschubben mooi op elkaar te laten aansluiten.

Hoe doe je dat?

• Door je lokken extra te verzorgen met een sterk hydraterende of gladmakende shampoo.

• Door je lokken niet te vaak te wassen,want zo verwijder je de natuurlijke film die op de haren ligt en de schubben in bedwang houdt.

• Door voorzichtig te föhnen,op de koudste stand,met neerwaartse bewegingen.

• Door een vochtwerend serum in je lokken te kneden.

• Door je haren niet te veel te kammen.

Kopzorg 3: je haar is futloos

Gaat jouw haar bij vochtig weer helemaal niet kroezen, maar wordt het net futloos? Ook dat is een bekend probleem. Vocht kan zich ook op je haren nestelen en het zo verzwaren. Het is verleidelijk om vervolgens kwistig volumeboosters in je lokken te pompen. Maar als de restanten daarvan in je haren samenklitten, kunnen die je kapsel nog meer neerhalen. Spring er dus zuinig mee om. Was je haren met een verfrissende shampoo, breng conditioner alleen aan op je haarpunten en spoel alles lang uit,zodat restanten zich overgeven. En probeer eens een diagonale haarscheiding,waardoor je aan de basis volume creëert.

Kopzorg 4: chloor geeft je haar een groene schijn

Gekleurde haren zijn hip. Maar het groen dat door je lokken durft te schijnen nadat je in een zwembad gedobberd hebt, ben je liever kwijt dan rijk. Voorkomen is makkelijker dan genezen, dus neem vóór je in chloorrijk water duikt je voorzorgen:maak je haren nat of breng een leave-in conditioner aan, die een soort coating legt en chemicaliën uit het zwembad tegenhoudt. Is het kwaad geschied? Online doen heel wat doe-het-zelftips de ronde; naar het schijnt kunnen ketchup,tomatensap en appelazijn de Hulk-waas verwijderen. Wij hebben het nog niet getest en zijn eerder geneigd om naar de kapper te gaan voor het van kwaad tot erger gaat

Kopzorg 5: Je haar voelt meteen vies aan

Je kent het wel:je smeert je in met zonnecrème en je lokken krijgen meteen een laagje SPF mee. En ook al was je je handen honderd keer per dag, ze transfereren toch telkens wat zonnecrème van je huid naar je haar. Voeg daar nog extra zomerse zweetdruppels aan toe en je pasgewassen lokken zien er tegen de avond alweer uit alsof ze een douche kunnen gebruiken. Zie je het niet zitten om je haar tijdens de zomermaanden elke dag te wassen om het vetvrij te houden? Dat is prima,want overdadig wassen stimuleert de talgproductie,net zoals een stevige hoofdhuidmassage, en zo wordt het probleem alleen maar erger. Zet liever een droogshampoo klaar naast de badkamerspiegel. Sprayen op de haarwortels, even laten inwerken, goed uitborstelen en je kan jezelf weer in de spiegel bekijken tussen douchebeurten door. Tip voor brunettes: er bestaan aparte droogshampoos voor donkere haren, zodat er na gebruik geen grijze schijn achterblijft.

Kopzorg 6: Je geblondeerde lokken lijken wel stro

Gebleekte haren zijn bijzonder fragiel. Ook buiten het zomerseizoen vragen ze extra verzorging: een sterk hydraterende shampoo, conditioner en masker op tijd en stond zijn essentieel om je haar er gezond te laten uitzien. Maar tijdens een zomervakantie is zelfs dat onvoldoende. Bescherm je kwetsbare haren met een speciale uv-spray en trakteer ze wekelijks op een intensief masker dat je gerust een nacht mag laten inwerken. Als je ’t nog niet warm genoeg hebt, kan je er een handdoek of plasticfolie rond wikkelen, zodat de ingrediënten extra diep in de haren kunnen dringen. Een olie of serum kan overdag helpen om de glans en vitaliteit in je coupe te injecteren. Hebben je blonde lokken een grauwe schijn? Zilvershampoo corrigeert je kleur weer.

Kopzorg 7: Je krullen zijn kurkdroos

Blootstelling aan de blakende zon of een geregelde duik in zee of chloorwater kunnen je haren uitdrogen. Als je krulhaar hebt, zijn droge lokken sowieso een zorg, dus kan je ze tijdens de zonnigste maanden beter extra in de watten leggen, met een gamma aangepast aan je delicate krullenbol.