Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

7x de nieuwste sporttrends voor dit jaar

doorSophie Vereyckenop 13/03/2018

Van aerobics over zumba tot duizend-en-één verschillende soorten yoga: ook op sportvlak duiken er regelmatig nieuwe trends op. Benieuwd wat ons dit jaar allemaal te wachten staat op sportief vlak?

Mediteren

Mindfulness was hét woord van 2017, maar dat wordt dit jaar niet anders. Of toch niet in de sportschool. Na het immense succes van yoga, kan je nu quasi hetzelfde doen, maar dan zonder je ledematen in zo'n ongemakkelijke Neerwaarts Kijkende Hond te wringen. Deze nieuwe variant focust zich vooral op het geestelijke aspect. We willen nu eenmaal massaal ontsnappen aan de drukte van het dagdagelijkse leven, dus ademhalingsoefeningen, meditatie en de ontspannende yoga-varianten (zoals yin-yoga) winnen dit jaar nog meer aan populariteit.

Stretchen

In het verlengde van meditatie liggen de stretchsessies die eveneens populairder worden. In plaats van intensief te zweten en je spieren aan het werk te zetten, ligt de focus nu op ontspannen. Wie regelmatig sport, heeft nu eenmaal ook af en toe een herstelmoment nodig. Maar ook de minder sportievelingen onder ons kunnen baat hebben bij een portie stretchen: een hele dag al zittend naar je computerscherm turen, is namelijk ook niet al te best voor je spieren. Af en toe even rekken en strekken is dan ook geen overbodige luxe.

Functionele fitness

Weg met de ingewikkelde machines en fitnessapparaten: voor de nieuwste fitnesstrend heb je quasi niets nodig. Functionele fitness draait rond oefeningen en bewegingen die je ook in je normale leven uitvoert. Dat betekent: vooral veel kracht-, uithouding-, coördinatie- en evenwichtsoefeningen. Het doel? Geen superstrak lichaam of onhaalbare sixpack, maar het verbeteren van je algemene conditie en kracht om daar in je dagelijkse leven de vruchten van te plukken. Zoals de volgende keer dat je die boodschappen naar boven moet sleuren.

Gadgets

Bijna iedere GSM heeft tegenwoordig een dubbele functie als stappenteller, en meer en meer mensen kiezen voor een smartwatch in plaats van de traditionele analoge wijzerplaat. Met de huidige focus op gezondheid willen we nu eenmaal allemaal weten hoe lang we exact in dromenland verkeren, wat onze hartslag in rust is, hoeveel kilometer we wandelen en als het even kan ook nog of dat (liefst) beter is dan de rest van onze vrienden.

Krachttraining

Krachtoefeningen is het nieuwe lopen. Het fabeltje dat wie regelmatig met gewichten in de weer is, eruit ziet als een bodybuilder is anno 2018 eindelijk de wereld uit. Krachttraining wordt dan ook steeds populairder bij vrouwen. Want ja, ook klassiekers als sit-ups en squats horen tot de krachttraining. Wees volgende keer dus zeker niet bang om er een gewichtje bij te nemen.

Boksen
Boksen wordt ongetwijfeld dé sport van 2018, precies omdat deze sport krachttraining en cardio combineert. Bovendien focussen de meeste groepslessen zich op het onderlichaam (denk maar aan spinning), terwijl je in de boksles ook je armspieren aan het werk zet.

Work-outs op aanvraag

Groepslessen zijn gezellig en leuk, maar niet iedereen geraakt altijd stipt om 18u in de fitness. Daardoor investeren steeds meer sportscholen in grote schermen, zodat je ook een virtuele les kan volgen, wanneer het je uitkomt. Maar thuis kan je eigenlijk precies hetzelfde doen: er zijn tal van YouTube-kanalen waarop je sportvideo's kan kijken, of je neemt een abonnement op een online fitness website, voor telkens nieuwe work-outs die je gewoon vanuit je eigen huiskamer kan volgen.