Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

8 signalen dat je niet genoeg water drinkt

doorNele Annemansop 18/04/2017

We horen het dag in dag uit: water drinken is een absolute must voor je gezondheid. Toch slagen we er vaak niet in om genoeg te drinken waardoor we te maken krijgen met allerlei vervelende kwaaltjes. Deze acht signalen wijzen erop dat je te weinig water drinkt.


1. Je huid is droog
Mist jouw huid glans en voelt ze droog en trekkerig aan, zelfs als je een ruime hoeveelheid moisturizer aanbrengt? Dan is de kans groot dat je te weinig water drinkt. Want als je gedehydrateerd bent, droog ook je huid uit. Drink dus voldoende om je vochtbalans weer in evenwicht te krijgen.

2. Je mond is droog en kleverig en je hebt een enorm dorstgevoel
Het ligt misschien voor de hand dat te weinig water drinken je mond en tong droog maakt, toch zijn er veel mensen die dit signaal niet herkennen. Als je buitengewoon veel dorst hebt, ben je waarschijnlijk al een tijdje gedehydrateerd. Beteren de symptomen niet als je enkele dagen voldoende water drinkt? Dan is er misschien iets meer aan de hand en raadpleeg je beter je arts.

3. Je hebt last van hoofdpijn
Hoofdpijn kan erop wijzen dat je te weinig drinkt en licht uitgedroogd bent. Drink voldoende water en vermijd suiker- of zouthoudende dranken. Die verergeren de uitdroging alleen maar.

4. Je voelt je voortdurend moe
Iets eenvoudigs als niet voldoende drinken zou ervoor kunnen zorgen dat je het gevoel hebt door het leven te sloffen. Groot hoeft dat tekort zelfs niet te zijn: nauwelijks twee procent te weinig vocht innemen zou je al behoorlijk futloos kunnen doen voelen. Want door te weinig te drinken wordt je bloed wat dikker, waardoor je hart sneller moet pompen en zuurstof en voedingsstoffen minder makkelijk getransporteerd worden. Een simpel glas water zou dus dé oplossing kunnen zijn tegen je vermoeidheid.

5. Je komt gewicht bij
Geloof het of niet, een uitdijende taille kan een teken zijn dat je niet genoeg water drinkt. Bij lichte uitdroging worden er namelijk gemengde signalen naar je hersenen gestuurd waardoor je denkt dat je honger hebt, maar je eigenlijk alleen een beetje water nodig hebt.

6. Je hebt last van constipatie
Als je niet voldoende water drinkt is de kans groot dat je geconstipeerd raakt. Het beste wat je kan doen om verstopping te voorkomen is heel de dag door veel water drinken. Als je daarna geen verbetering opmerkt, raadpleeg je het best je arts.

7. Je hebt een urineweginfectie gehad
Iedereen die ooit een urineweginfectie kreeg, weet wat voor een ongemakkelijke en onaangemane ervaring dat is. Urineweginfecties kunnen allerlei oorzaken hebben, maar uitdroging is een van de belangrijkste. Door veel water te drinken krijgen bacteriën namelijk geen of veel minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten waardoor je dus ook minder risico loopt op een infectie.

8. Je bent prikkelbaar en humeurig
Last van een slecht humeur? Misschien verrast het je, maar een eenvoudig glas water kan dan het enige zijn wat je nodig hebt om je humeur opnieuw op te krikken. Zo blijkt uit onderzoek dat zelfs een lichte uitdroging kan leiden tot neurologische veranderingen die onze concentratie en prikkelbaarheid beïnvloeden. De volgende keer dat je je dus chagrijnig voelt en je weet niet waarom, schenk jezelf een lekker groot glas water (of twee) in en je zal zien dat je stemming in no time weer de oude is.