9 gewoontes van vrouwen die gelukkig zijn met hun gewicht

doorNele Annemansop 31/03/2017

Ze zijn fit – maar niet perfect, ze eten gezond – of toch meestal, én ze vinden het helemaal prima om in badpak te paraderen op het strand. Ben jij ook weleens jaloers op die vrouwen? Vanaf nu niet meer, want dankzij hun geheimen word jij net zo gelukkig met je gewicht en je lichaam als zij.

1. Ze zeggen nooit gewoon nee
En ‘Ik kan niet’ zeggen ze ook nooit. Vrouwen die geen nee zeggen tegen verleiding, zijn niet alleen meer vastberaden, ze voelen ook sterkere gevoelens van autonomie, controle en zelfbewustzijn. Als je daarentegen altijd nee zegt tegen bijvoorbeeld een etentje of een traktatie van een collega, krijg je het gevoel dat je je voortdurend dingen ontzegt waardoor je alleen maar slechter gezind wordt. En als er dan aanlokkelijke cupcakes aanwezig zijn, weten we allemaal wie er wint.

2. Ze gaan door het leven met hun rug recht en hun borsten vooruit
Onderzoek heeft aangetoond dat krachtige poses, zoals rechtstaan met je schouders naar achteren, je kin omhoog, je rug recht en je borsten vooruit, je testosteronniveaus (het hormoon dat gekoppeld is aan het hebben van een gevoel van macht en zelfvertrouwen) kunnen verhogen. Daarnaast verlagen die houdingen ook het niveau van het stresshormoon cortisol. Pluspunt: deze poses voorkomen dat je met een dubbele kin op foto’s prijkt. Win-win-win!

3. Op het strand zetten ze zich zo ver mogelijk van hun vriendin die weigert om haar zwemkleding te tonen
Vertrouwen kan besmettelijk zijn, en dus ook een laag zelfbeeld. Uit een Canadese studie blijkt namelijk dat vrouwen sterk beïnvloed worden door de body issues van hun vriendinnen. En als onze vriendinnen de druk voelen om mager te zijn, dan wij ook, ongeacht welke vorm we hebben.

4. Ze verspillen geen tijd aan het kijken naar anderen hun online fotoalbums
Meerdere studies tonen aan dat voortdurend turen naar de bewerkte en gefilterde foto’s van vrienden op Instagram en Facebook ons slecht doet voelen. Stop dus met jezelf ermee te vergelijken, je lichaam zal je dankbaar zijn.

5. Ze vermijden spiegels
Vrouwen kijken per dag gemiddeld tussen de dertig en zeventig keer naar zichzelf in de spiegel. Die gewoonte draagt helaas ook bij aan de obsessie met hoe je eruit ziet. Maar wees gerust, je hoeft niet meteen alle reflecterende oppervlakten uit je huis te gooien, een weekendje kamperen in het groen kan ook al wonderen doen.

6. Ze kleden zich naar hun rondingen (en hun bultjes, hobbeltjes en rolletjes)
Zet je favoriete plekjes van je lichaam in de verf en flatteer, minimaliseer of verhul de delen waar je minder dol op bent.

7. Ze dansen
Elke vorm van lichaamsbeweging geeft je een beter gevoel over je lichaam, zelfs al zijn de fysieke resultaten nog niet meteen zichtbaar. Enkele keren per week bewegen maakt je ook immuner tegen stress en negatieve gedachten.

8. Ze hebben altijd iets bij om op te knabbelen
Een doosje met noten, een appel, een gezonde snack … ze zitten allemaal steevast in hun handtas om hun honger te stillen als ze te lang niet gegeten hebben. Want ze weten dat vreetbuien, en zelfs gezonde, hen met een opgeblazen gevoel opzadelt. En ze weten ook dat dat gevoel nog langer aanhoudt als ze zich storten op vette voeding. Vet heeft namelijk veel meer tijd nodig om te verteren dan eiwitten of koolhydraten.

9. Ze doen aan yoga
Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen die aan yoga doen tevredener zijn met hun lichaam en minder risico lopen op eetstoornissen dan vrouwen die aerobicoefeningen doen. Dat komt waarschijnlijk omdat yoga het bewustzijn en de waardering van verschillende lichaamsdelen stimuleert. Namasté!