Aha: dit gebeurt er met je vet als je gewicht verliest

doorNele Annemansop 23/05/2020

Ooit al eens afgevraagd wat er met je vet gebeurt als je afvalt? Twee Australische onderzoekers vonden het opmerkelijke, zeg maar adembenemende, antwoord op die vraag.

Steek je hand op als je denkt dat je je vet vooral verliest via je ontlasting als je afvalt. Op zich niet zo’n slechte denkpiste, maar het verklaart zeker niet het hele verhaal.

Uit een studie, die gepubliceerd werd in het British Medical Journal, blijkt namelijk dat een groot deel van het vet dat je verliest, uitademt (!). De onderzoekers keken daarvoor naar wat er met de atomen in 22 kilogram vet gebeurde als je ze zogezegd ‘verliest’. Ongeveer 18,5 kilogram werd als koolstofdioxide door de longen uitgeademd, de rest werd als water uitgescheden via je urine, ontlasting, zweet, tranen en andere lichaamsvloeistoffen.

Maar voordat je als een gek begint te ademen om je lichaam bikiniproof te maken tegen de zomer, weet dat je niet gewoon brokken vet kan uitademen. ‘Je ademt vetmetabolische producten uit als koolstofdioxide, niet de vetcellen zelf’, vertelt Sonya Angelone, woordvoerster van de Academy of Nutrition and Dietetics. Die verdwijnen namelijk niet. ‘Als je gewicht verliest, neemt de grootte van je vetcellen af. Ze verdwijnen dus niet, maar krimpen’, aldus Fatima Cody Stanford, docent geneeskunde en pediatrie aan de Harvard Medical School en obesitasspecialiste aan het Massachusetts General Hospital.

Weet ook dat als je gewicht verliest, je lichaam er alles aan zal doen om dat gewicht terug te krijgen zodat opnieuw dat oude getalletje op de weegschaal prijkt. Daarom val je het best op een langzame manier af. ‘Een gezond gewichtsverlies is ongeveer een halve kilogram per week. Zo kunnen je lichaam en vetcellen wennen aan het nieuwe gewicht en zal je lichaam minder snel willen terugkeren naar je oude gewicht’, vertelt Stanford. Volgens haar helpt ook sporten het verloren gewicht eraf te houden. ‘Lichaamsbeweging voorkomt dat je vetcellen weer groter worden. Daarom zie je vaak bij mensen die een dieet met beweging combineren hun gewicht makkelijker kunnen behouden nadat ze zijn afgevallen’, aldus de obesitasspecialiste.