Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Aha: dit is de reden waarom je meer aankomt in de winter

doorNele Annemansop 17/03/2020

Ook de indruk dat er in de winter meer pondjes op je weegschaal prijken en dat je voornemen om af te vallen maar niet lijkt te lukken? Daar vonden onderzoekers zonet een heel logische verklaring voor.

Volgens Canadese onderzoekers van de Universiteit van Alberta zou de zon weleens de reden kunnen zijn waarom je extra winterkilootjes meezeult. Zo ontdekten ze dat de vetcellen die zich net onder de huid bevinden krimpen bij de blootstelling aan zonnestralen, wat betekent dat de cellen minder vet vasthouden. De blauwe golflengten van licht dringen dus letterlijk door de huid waardoor ze vetcellen kunnen activeren en dus ook een deel van het vet kunnen verliezen.

Van blauw licht, zoals van je smartphone, laptop en andere digitale apparaten, was al aangetoond dat het je slaaphormoon melatonine onderdrukt en je alertheid vergroot. De onderzoekers menen nu dat de vetcellen in je lichaam op dezelfde manier gestimuleerd worden als je ogen bij het kijken naar blauw licht.

Daarnaast zorgt zonlicht er ook voor dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt, een vitamine die zou helpen bij het reguleren van je gewicht. Een gebrek eraan kan dan in de winter leiden tot extra vetoplag.

Hoewel deze studie interessant is om meer inzicht te krijgen in waarom zo veel mensen met winterkilo’s kampen, zeker in een klimaat zoals België, hoef je nog niet meteen een zonnebankabonnement te nemen. Die hebben immers niet hetzelfde effect als zonlicht. En voor je nu je bankkaart bovenhaalt om exorbitante uren onder de zuiderse zon te gaan liggen, zeggen de onderzoekers dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken en verder onderzoek nodig is om het daadwerkelijke effect uit te klaren. Wat wel bewezen is, is dat een teveel aan vetten en calorieën ervoor zorgen dat je aankomt, met of zonder zon. Ruil je gezonde voornemens dus nog niet te snel in voor een buitenverblijf in tropische oorden.