Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Altijd honger na het sporten? Zo stil jij hem voorgoed

doorNathalie Topsop 22/03/2017

O zo herkenbaar: je bent enkele rondjes gaan lopen, ploft voldaan in de zetel neer en… verlangt meteen vurig naar een ijs- en koekjesmarathon. Heb je dan echt honger, of scheelt er iets anders? Wij zochten het uit!

Je hebt net heel wat calorieën verbrand

Als je net een halve marathon in je benen hebt, is het nogal logisch dat je hongerig terug huiswaarts keert. Je hebt immers net een intensieve work-out, terwijl je tussendoor niets gegeten hebt. Dat je vreetbuien vooral de kop opsteken na een uurtje joggen in het park, valt ook vrij simpel te verklaren. Door buiten te lopen verbrand je namelijk 30 tot 40 procent meer calorieën dan binnen op de loopband, omdat de wind en het oneffen terrein het vermoeiender maken.
Tip: yoghurt met wat fruit vormt de perfecte snack achteraf.

Je eet niet voldoende

Een te zware maaltijd vooraf is absoluut geen goed idee, maar lopen op een lege maag is dat evenmin. Je work-out zal eronder lijden en de kans op vreetbuien achteraf stijgt er alleen maar door.

Je honger is niet fysiek, maar psychologisch

Je bent net een volledig uur gaan lopen. En ja hoor: je komt thuis met een rammelende maag. Eigenlijk verdien je dat zakje chips wel, want je hebt heel wat calorieën verbrand, toch?
Volg je deze redenering, dan is de kans groot dat je honger psychologisch is: je hoofd gaat het doen van een inspanning automatisch koppelen aan een zoete of zoute beloning.

Je bent gedehydrateerd

Raar maar waar: we verwarren dorst vaak voor honger. Drink daarom eerst een groot glas water vooraleer je in de snoepkast duikt. Je zal merken dat de drang naar snacks onmiddellijk afneemt.
Zorg er trouwens ook voor dat je voldoende gehydrateerd bent vooraleer je aan je sportsessie begint.