Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Altijd moe? Deze karaktertrekjes kunnen de oorzaak zijn

doorLieve Claeysop 15/03/2017

Een slaaptekort is uiteraard de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid. Maar wist je dat er ook heel wat karaktereigenschappen zijn die je behoorlijk moe kunnen maken?

• Je kropt je gevoelens op
Ben jij iemand die z’n gevoelens het liefst voor zichzelf houdt? Probeer ze toch wat vaker te uiten, want nooit je gevoelens delen heeft een weerslag op zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Sommige mensen worden er zelfs echt ziek van. Speel dus wat vaker open kaart tegen je partner, een vriend, een vertrouwenspersoon of desnoods een therapeut.

Je bent een zwartkijker
Wie altijd van het worstcasescenario uitgaat, kan zichzelf aardig vermoeien. Want door telkens te denken dat je ontslagen zal worden wanneer je baas je bij zich roept of te vrezen voor een ongeval als je in de auto stapt, verspil je heel wat nutteloze energie. Ben jij zo’n zwartkijker? Vraag je dan eens af hoeveel kans er echt is dat alles altijd op de slechtst mogelijke manier zal uitdraaien. Als je eerlijk bent met jezelf gebeurt dat zelden. Leer dus positiever denken. Duiken de zorgen toch weer op, praat er dan over, of zoek positieve afleiding in bijvoorbeeld een wandeling.


• Je bent te begripvol
Het luisterend oor van je familie of vriendenkring zijn, het is een mooie rol. Maar het kan ook een erg vermoeiende zijn. Want sommige mensen kunnen je zo met een wolk van negativiteit bedekken dat ze alle energie uit je zuigen. Laat een vriend gerust over z'n problemen vertellen, maar durf ook aan te geven wanneer het genoeg geweest is of, nog beter, op voorhand af te spreken dat jullie het na een halfuurtje over iets vrolijkers zullen hebben. Zo kan je vermijden dat jij diegene bent die met een leeg gevoel achterblijft.


• Je bent een sloddervos
Wist je dat zelfs een rommelig bureau je moe kan maken? Te veel rommel maakt het je brein namelijk veel moeilijker om te focussen, en dat zorgt dan weer voor het wegsijpelen van je energie. Klasseer dus de spullen die je niet meteen nodig hebt, vermijd te veel rondslingerende persoonlijke spulletjes en laat je bureau bij voorkeur ook elke avond opgeruimd achter. Zo kan je de volgende ochtend op een rustige manier weer aan de slag gaan.

• Je bent een perfectionist
Ook het streven naar perfectie kan een lek slaan in je energiepeil. Want door altijd naar het allerbeste resultaat te streven, maak je het jezelf onmogelijk om ooit tevreden te zijn en zal je jezelf ook nooit wat welverdiende rust gunnen. Leg de lat dus niet voortdurend onrealistisch hoog en besef dat perfectie iets is wat niet te bereiken valt.