Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Bewezen: gelukkig zijn verbetert je gezondheid

doorNele Annemansop 28/08/2017

Goed nieuws voor alle positivo's onder ons, want uit een nieuwe studie blijkt dat je gelukkig voelen vaak positieve effecten heeft op je gezondheid.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Applied Psychology: Health and Well-Being, werden de effecten van het subjectieve welzijn, ofwel de mate waarin mensen hun eigen leven beoordelen, op verschillende aspecten van de lichamelijke gezondheid onderzocht. Daarvoor werd gebruik gemaakt van meer dan 20 eerder verschenen literatuurverslagen en meer dan 150 individuele studies.

En wat bleek? 'Geluk heeft bijna zonder twijfel een invloed op onze gezondheid', aldus hoofdauteur Edward Diener, professor in de sociale psychologie aan de Universiteit van Utah. De onderzoekers vonden ook een aantal theorieën waarom geluk onze gezondheid beïnvloedt. 'Gelukkige mensen zorgen meestal beter voor zichzelf en maken gezondere keuzes. Zo beoefenen ze vaak een sport, eten ze bewuster en gezonder en zien ze erop toe dat ze voldoende slaap krijgen', vertelt Diener.

Daarnaast zou geluk een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire en het immuunsysteem, hormonen en ontstekingsniveaus beïnvloeden en wondgenezing versnellen. Toch is er verder onderzoek nodig. 'In veel studies is het mogelijk dat een betere gezondheid leidt tot een betere emotioneel welbevinden, en niet andersom. Bovendien kunnen andere variabelen, die niet gecontroleerd zijn, ook een invloed hebben op zowel het geluk als de gezondheid van mensen', aldus Diener.

Gelukkig zijn is dus geen garantie op een gezond en lang leven, maar volgens de onderzoekers is het bewijs wel sterk genoeg om te zeggen dat je subjectief welzijn een invloed kan hebben op je gezondheid en levensduur. Daarom wil Diener mensen en dokters erop wijzen om ook aan hun emotionele gezondheid te werken. 'Mensen doen veel dingen om gezond te blijven: ze joggen, fietsen, eten veel fruit en groenten, maar je mag niet vergeten dat ook geluk een grote invloed kan hebben op je fysieke en emotionele welzijn.' En hoewel er al menig inkt vloeide over hoe je stress kan verminderen zegt Diener dat gelukkig zijn veel verder gaat dan dat. 'Leren om van je werk te genieten, dankbaar zijn en echt goede relaties hebben met mensen, zijn minstens even belangrijk voor een gelukkig leven.'