Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Bruin uit het flesje

De do's en don'ts

doorValérie Wautersop Invalid date

Weiger jij ook om een rok aan te trekken zolang je benen eruitzien als melkflessen? Wacht niet op de zon, neem het heft in eigen handen met een zelfbruiner! Wij zochten uit hoe je het meest natuurlijke resultaat bereikt.

As je op korte termijn een mooi kleurtje wil krijgen zonder dat de zon eraan te pas komt, dan is een zelfbruiner de beste oplossing. Onder de zonnebank word je namelijk blootgesteld aan een grote concentratie uv A- en uv B-stralen, zodat je huid sneller veroudert en het risico op kanker vergroot. Zelfbruiners werken op basis van dihydroxyaceton, kortweg DHA. Dat is een organische stof, die een effect heeft op de eiwitten in je bovenste huidlaag. Daardoor wordt die donkerder. Dat is compleet onschadelijk. Je zou zelfbruiners zelfs gezond kunnen noemen, omdat de meeste verrijkt zijn met vitamines en hydraterende stoffen, die je huid voeden en verzachten. Het gevaarlijkste aan de producten is dat het effect soms nogal durft tegen te vallen. Strepen of vlekken, een oranje gloed, verpeste kledingstukken ... Haast iedereen heeft wel zo’n horrorverhaal. Met onderstaande tips én een beetje oefening valt dat nooit meer voor!

Don't: Vergeten te hydrateren
Breng na het scrubben een hydraterende crème of lotion aan. Dat is een cruciale stap die je absoluut niet mag overslaan! Zelfbruiners werken namelijk veel sterker in op droge plaatsen. Dat zijn onder andere je knieën, ellebogen, voeten en de zones tussen je vingers. Daar kunnen dus donkere vlekken ontstaan. En dat wil je echt niet! Wacht na deze stap lang genoeg vooraleer je jouw zelfbruiner bovenhaalt. De lotion moet volledig ingetrokken zijn. Als je huid niet helemaal droog is, loop je toch nog risico op vlekken of strepen. Ook de volgende dagen is het belangrijk om je huid goed te blijven hydrateren. Je cellen vernieuwen zich namelijk continu, maar niet allemaal even snel. Hoe meer je hydrateert, hoe langer je gebronsde teint egaal blijft.

Do: Wees voorzichtig
Bij de meeste zelfbruiners begin je het effect pas na enkele uren te merken. Terwijl je het product aanbrengt, zie je dus niet altijd waar je al gesmeerd hebt. Als je jouw volledige lichaam een bruin kleurtje wil geven, is het niet onverstandig om van onder naar boven te werken. Begin bij je benen en eindig bij je gezicht. Wees extra voorzichtig in de buurt van je ogen, je lippen, je wenkbrauwen en je haar. Als daar een beetje product op terechtkomt, is dat erg moeilijk te verwijderen. Tip: een laagje conditioner langs je haarlijn zorgt ervoor dat de kleur zeker niet in je lokken kan dringen. Vaseline helpt dan weer uitstekend om je wenkbrauwen te beschermen. Wil je alleen je gezicht laten bruinen? Vergeet dan ook je hals en decolleté niet, anders wordt het een gek gezicht.

Do: onthaar en scrub
Om een mooi resultaat te bereiken met zelfbruiner mag je niet overhaast te werk gaan. Wil je jouw benen een kleurtje geven? Zorg er dan voor dat ze goed onthaard zijn. Het liefst een dag van tevoren, zodat je poriën de tijd hebben om zich te herstellen. scrub vlak voor je jouw zelfbruiner aanbrengt de zone waar hij moet komen. Kies daarvoor een product zonder olie, anders zal de DHA zich minder goed aan je huid hechten. Door te scrubben verwijder je alle dode huidcellen en wordt je huid egaal. Op een oneffen onderlaag kan je toch onmogelijk een gelijkmatige kleur krijgen? Een ander voordeel van scrubben is dat het effect van je zelfbruiner langer zichtbaar zal blijven.

Don't: te veel product gebruiken
Hoe bruin je wordt, hangt in belangrijke mate af van de concentratie DHA die in jouw product aanwezig is. Maar ook de hoeveelheid die je aanbrengt, speelt mee. Geloof ons, het is beter om te weinig zelfbruiner aan te brengen dan te veel. Als je teint na de eerste behandeling naar jouw mening nog niet zonnig genoeg is, breng je na enkele dagen gewoon een nieuw laagje aan. Zo kan je jouw kleur opbouwen en krijg je een veel natuurlijker resultaat. Als je vanaf dag één te veel zelfbruiner aangebracht hebt, is het moeilijk om de opvallende kleur nog te verlichten. Je kan wel flink scrubben onder de douche om het schokeffect te verkleinen, maar het bruin verdwijnt pas volledig als je huidcellen zich vernieuwd hebben.

Don't: Je te snel aankleden
Als het over zelfbruiners gaat, is geduld een schone deugd. Wacht na het smeren lang genoeg met je kleren aan te trekken. Dat betekent: minstens tien tot twintig minuten. Anders zou het weleens kunnen dat daar ontsierende plekken op ontstaan. Zeker als je begint te zweten. Probeer sowieso de eerstvolgende dagen lichte en nauwsluitende kleding te vermijden om op zeker te spelen en slaap niet op een witte kussensloop als je jouw gezicht een kleurtje gegeven hebt.

Do: was je handen
Was je handen grondig met een flinke portie zeep nadat je jouw zelfbruiner aangebracht hebt. Zelfs al zien ze er proper uit. Vergeet de zones tussen je vingers niet en gebruik eventueel een borsteltje om je nagels en nagelriemen te schrobben. Je zou niet de eerste zijn die de volgende ochtend wakker wordt met oranje handpalmen ... Als je het risico op gekleurde handjes tot een minimum wil beperken, kan je altijd latexhandschoenen gebruiken om jouw product aan te brengen.

Do: kies een zelfbruiner die bij je past
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen zelfbruiners voor je lichaam en voor je gezicht. Die laatste zijn minder krachtig en bevatten meer verzorgende ingrediënten, omdat je huid daar heel wat gevoeliger is. Gebruik nooit een product op je gelaat dat daar niet voor bedoeld is! Daarnaast kan je kiezen uit heel wat verschillende vormen: spray, doekjes, een crème, serum ... Elke gedaante heeft haar eigen voor- en nadelen.