Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Byebye menstruatiepijn

doorKristina Rybouchkinaop 21/02/2017, laatst bijgewerkt op 19/02/2017

Alsof 'die tijd van de maand' nog niet vervelend genoeg is, gaat je menstruatie vaak gepaard met pijnlijke krampen. Hoe komt dat? Waarom heeft de ene er meer last van dan de andere? En vooral, hoe raak je ervan af? Wij zochten het uit.

'Je lichaam maakt zich elke maand op voor een zwangerschap. Je baarmoederwand wordt dikker, zodat de vrijgekomen eicel zich erin kan nestelen na bevruchting', legt professor Johan Verhaeghe uit, gynaecoloog verbonden aan het UZ Leuven. 'Alleen wordt je eicel meestal niet bevrucht. Dus sterft het overtollige slijmvlies af. Samen met het eitje en wat bloed wordt het uitgestoten. Dat is de menstruatie.'

Om dat mogelijk te maken, trekt je baarmoeder samen. Dat kan bij sommige vrouwen pijnlijk aanvoelen. 'Hoe zwaar je het te verduren krijgt, hangt af van de hoeveelheid prostaglandinen die je aanmaakt. Dat zijn hormoonachtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de samentrekking. Prostaglandinen worden bovendien naar andere delen van je lichaam getransporteerd via de bloedbaan, waar ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dat uit zich soms in klachten zoals misselijkheid, koorts, hoofdpijn of koud zweet.'

Is jouw lichaam iets te fanatiek is in de aanmaak van prostaglandinen?
De volgende trucs bieden soelaas:

1. Beweeg
Bij sommige vrouwen helpt sport de pijn te verminderen. Wees niet te uitbundig, maar probeer eens om rustig te gaan wandelen of fietsen. Sport werkt in feite als een natuurlijke pijnstiller, omdat het de aanmaak van endorfines stimuleert.

2. Neem een ontstekingsremmer
Kan je het echt niet opbrengen om actief te zijn tijdens je menstruatie? Dan kan je je toevlucht nemen tot Ibuprofen. Omdat de pijnstiller ontstekingsremmend werkt, vermindert hij de productie van prostaglandinen. Let wel: je neemt best een pilletje 24 uur voor je jouw regels verwacht, anders heeft het nog weinig nut. Het is geen goed idee om hier een maandelijkse gewoonte van te maken, maar als je regels samenvallen met een belangrijke gebeurtenis waarvoor je in form moet zijn, is het wel de moeite waard.

3. Ga aan de pil
Als je echt élke maand opnieuw geveld wordt door pijn, is de anticonceptiepil een goede oplossing op lange termijn. De pil remt de eisprong namelijk af, waardoor de schommelingen in je prostaglandineniveau beperkt blijven.

4. Laat je onderzoeken
Een ontsteking, vleesboom of slijmvlies dat buiten de baarmoeder groeit, kan ook menstruatiepijn veroorzaken. Meestal is er geen reden tot ongerustheid, maar als geen van bovenstaande middelen helpen is het toch aan te raden om een onderzoek te laten uitvoeren door je gynaecoloog.

5. Heb geduld
De laatste tip had ook kunnen luiden 'Krijg een kind'. Menstruatiepijn neemt namelijk bijna altijd vanzelf af na een eerste zwangerschap.