Dáárom is de juiste sportbeha zo belangrijk. “Zonder ondersteuning kunnen je borsten vroegtijdig gaan hangen”
Zo'n negentig procent van de vrouwen blijkt de verkeerde sportbeha te dragen. (B)oops! Professor in biomechanica Joanna Wakefield-Scurr legt alle gevolgen uit van het dragen van de verkeerde sportbeha en hoe je dan wél het juiste exemplaar kiest. “Wanneer je borsten heel kort en krachtig verder stretchen dan anatomisch de bedoeling is, kan de huid breken. Zo ontstaat een letsel dat uiteindelijk uitmondt in een striem.” Redactrice Sophie test enkele modellen uit en beoordeelt ze op hun comfort en kwaliteit.

Nu eens zitten ze muurvast, een ander keertje merk ik lichte deining, en heel af en toe heb ik twee vrolijke jojo’s bij me. Als fervent loopster heb ik een uitgebreide collectie sportbeha’s, en daar zit behoorlijk wat verschil op. En net daar slaan we de bal ook vaak mis, want maar liefst negentig procent van de vrouwen draagt een verkeerde sportbeha. Dat ontdekte Joanna Wakefield-Scurr, professor in biomechanica en hoofd van de Research Group in Breast Health, tijdens een analyse van verschillende vrouwelijke sportsters. “We kiezen voor de verkeerde pasvorm, maar evengoed de verkeerde beha voor de activiteit”, vertelt ze. Zonde, want een goed passende beha is het belangrijkste item dat je als sportster moet aanschaffen, benadrukt de professor. Belangrijker nog dan sportschoenen. Dat komt omdat de borst geen spieren bevat, legt ze uit.
Eigenlijk is onze boezem niet meer dan twee weerloze hompjes weefsel die voor de borstspier zweven zónder ermee verbonden te zijn. Joanna Wakefield-Scurr: “De enige steunpunten zijn de huid en de ligamenten van Cooper, een heel dunne en rekbare bindweefselstructuur.” Niet meteen een betrouwbaar vangnet, dus. “Borsten die geen extra ondersteuning hebben – bijvoorbeeld van een sportbeha – kunnen tot wel negentien centimeter in het rond dansen.”
“De manier waarop wordt bepaald door de sport die je uitoefent. Doe je volleybal, HIIT of sporten waarbij je moet springen? Dan bewegen ze voornamelijk verticaal op en neer. Hou je meer van joggen, padellen of andere activiteiten waarbij je veel loopt? Dan maken je borsten een soort omgekeerde acht of vlinderpatroon, en bewegen ze vijftig procent verticaal, 25 procent voorwaarts/achterwaarts en 25 procent van links naar rechts.”
SOS borstblessure
Geen wonder dat een goede sportbeha een must is. Meer nog dan je zou denken. Prof. Wakefield-Scurr: “Borsten die niet goed beschermd zijn tijdens het hardlopen of een andere dynamische sport krijgen door de hoge bewegingslevels en versnelling dezelfde G-krachten te verwerken als een formule 1-coureur.” Slik.
Tel daarbij op dat onze boezem van nature erg weinig ondersteuning heeft, en plots is het niet zo gek dat er zoiets bestaat als een borstblessure. Eerlijk waar: “De huid en ligamenten van Cooper zijn niet sterk genoeg om de borst op zijn plaats te houden. Het gevolg? Als wij bewegen, bewegen onze borsten mee. Dat doet niet alleen pijn, maar kan ook schade aan het borstweefsel veroorzaken. Als je dat hardnekkig volhoudt – en het weefsel blijft rekken en rekken – zal het uiteindelijk niet meer terugkeren naar zijn originele positie en kunnen je borsten vroegtijdig gaan hangen. Je kan ook een plotse blessure oplopen: wanneer je borsten heel kort en krachtig verder stretchen dan anatomisch de bedoeling is, kan de huid breken. Zo ontstaat een letsel dat uiteindelijk uitmondt in een striem.”
Daarnaast kan een verkeerde sportbeha ook je prestatie beïnvloeden: “Het sporten vergt meer moeite, je spieren moeten harder werken en je ademhalingsfrequentie gaat naar beneden, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Voor lopers is er extra slecht nieuws: uit onderzoek blijkt dat je sportbeha een effect heeft op je paslengte. Borsten die te veel bewegingsvrijheid hebben, beïnvloeden het ritme van je lichaam en verkorten zo je paslengte. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar bij een marathon komt dat neer op een paar kilometer extra.” Dat willen we liever niet natuurlijk, dus is een goede sportbeha essentieel. Alleen, hoe kies je die?
1. Welke sport?
Het bewegingspatroon van je borsten verandert naargelang de sport die je beoefent. Bij hardlopen is het belangrijk dat het gewicht evenredig verdeeld wordt. Krachttraining vereist vooral bewegingsvrijheid en voor yoga kies je liefst een hoog uitgesneden exemplaar voor ongecompliceerde ‘downward-facing dog’-situaties. Test je beha uitvoerig in de paskamer: loop ter plaatse of doe een yogahouding en let erop dat de beha zeker op zijn plaats blijft.
2. Meer dan een croptop
Velen veronderstellen dat een sportbeha een soort spandex topje is dat je over je hoofd moet aantrekken. Niets van: de ideale sportbeha heeft twee aparte cups (al dan niet ingewerkt in een croptop) die je borsten van elkaar scheidt, ze individueel lift en ondersteunt. Dit design biedt meer stevigheid en is beter in het reduceren van beweging.
3. Juiste pasvorm
Het belangrijkste deel van de beha? Niet de cups maar de band eronder. “De onderband is het fundament van elke sportbeha en moet goed aansluiten. Als je aan de band trekt, zou er niet meer dan 5 centimeter ruimte mogen ontstaan. Hetzelfde geldt voor de schouderbandjes: idealiter geven ze niet meer dan 5 centimeter mee.”
4. Ga voor aanpasbaar
Hoe meer manieren om een beha aan te passen, hoe beter je de pasvorm kan afstellen. Wist je bijvoorbeeld dat 97 procent van de vrouwen asymmetrische borsten heeft? Door je beha links en rechts iets anders af te stellen heb je altijd de perfecte fit.