Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Daarom sla je je ontbijt maar beter niet over

doorNele Annemansop 09/03/2017, laatst bijgewerkt op 01/03/2017

De wetenschap stuurt regelmatig tegenstrijdige berichten uit. Sommigen zeggen dat je moet ontbijten als een keizer, anderen vonden dat het overslaan van een ontbijt niet zó erg is als het aankomt op gewichtsverlies. Maar voor je gezondheid op lange termijn, en zeker als het gaat over je hart en het risico op diabetes, sla je het ontbijt toch maar beter niet over. Dat zegt de American Heart Association.

De American Heart Association maakte een overzichtsstudie van de reeds gepubliceerde onderzoeken over het consumeren van een ontbijt. Daaruit blijkt dat mensen die ontbijten, vaker een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk hebben. Daarnaast verkleint het ook de kans op zwaarlijvigheid, diabetes, te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Daarnaast stipt de stichting vooral het belang aan om stil te staan bij je eetgewoonten zodat je rustig en bewuste eetkeuzes maakt. Overhaast eten is dus absoluut uit den boze.

Maar wat houdt een gezond ontbijt nu precies in?

Het ontbijt is het moment waarop je je lichaam energie geeft om de dag te beginnen. Door van ontbijten een dagelijkse gewoonte te maken en daarvoor goede keuzes te maken, zal je merken dat je ook gedurende de dag makkelijker voor gezonde voeding kiest. Idealiter eet je je ontbijt binnen het uur na het opstaan. Kies voor een vezelrijk en evenwichtig ontbijt met trage suikers. Voedingsmiddelen die arm zijn aan vezels en rijk aan snelle suikers, zoals witte boterhammen met choco of gesuikerde ontbijtgranen, doen je bloedsuiker immers snel stijgen maar ook weer snel dalen, waardoor je een onweerstaanbare drang naar zoetigheden krijgt. Met een ontbijt op basis van bijvoorbeeld havervlokken of volkoren producten zal je je langer voldaan en ook fitter voelen.