Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De 10 leuke geboden voor een fit leven

doorLieve Claeysop 19/07/2016, laatst bijgewerkt op 17/07/2016

Optimaal van het leven genieten én er tegelijk een gezonde en fitte levensstijl op nahouden. Simpel lijkt die combinatie niet. Met de tien geboden van Marije de Vries van ‘Fitness- bijbel voor vrouwen’ wordt ze dat wel!

1. Stop met diëten

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar wil je fit en energiek en in je beste vorm door het leven gaan, dan kan je beter stoppen met diëten. Veel diëten werken wel, maar hun resultaat is vaak maar tijdelijk, en laten we eerlijk zijn: meestal zijn ze niet zo makkelijk vol te houden, met een slecht humeur tot gevolg. Om over de invloed op je sociale leven (Wie wil nog afspreken als hij alleen maar wortels of citroensap mag?) en de stortvloed van schuldgevoelens (Nu is het me weer niet gelukt...) nog maar te zwijgen. Geef liever de voorkeur aan een gezond eetpatroon dat je permanent kan blijven volhouden en een actieve levensstijl. Het resultaat volgt misschien wat langzamer, maar alleen zo kan je op een blijvend effect rekenen.

2. Zondig af en toe
Fit zijn en gezond eten gaan hand in hand, maar voortaan alleen nog maar gezond eten? Laten we wel wezen: voor de meesten van ons is het niet haalbaar. Nooit meer chocolade of een glas wijn? We mogen er niet aan denken. Maar gelukkig is zo streng zijn nergens voor nodig! Meer nog: door jezelf te verplichten om alleen nog maar gezonde producten te eten en nooit meer te zondigen, raak je gegarandeerd binnen de kortste keren gedemotiveerd, waardoor je vanzelf weer in ongezonde gewoontes vervalt. Fit leven is vooral een kwestie van mate leren houden. Een stuk taart bij een verjaardag, chips bij een filmavond, een stuk chocolade om je te troosten als je verdrietig bent ... ze kunnen gerust. Marije de Vries promoot op dat vlak de twee-flexmomenten-regel: twee momenten in de week mag je je gezonde eetpatroon loslaten en ‘ongezond’ doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dan compleet losgaat en je helemaal volpropt met taart, snacks, wijn of wat je maar lekker vindt. Maar af en toe genieten van de zelfgemaakte koekjes van een vriendin of een pakje friet aan het einde van een drukke werkweek kan dus zeker. Net zoals een keertje het sporten overslaan geen drama hoeft te zijn.

3. Stap uit je comfortzone
‘Ik heb geen tijd om te sporten’, ‘Ik lust geen rauwe groenten’, ‘Yoga is veel te zweverig voor mij’ of ‘Zo’n spinningles is veel te hoog gegrepen’. We hebben allemaal excuses die ervoor zorgen dat we in bepaalde gewoontes blijven hangen, zelfs al weten we dat ze eigenlijk niet goed voor ons zijn. Daar is maar één remedie tegen: stap uit je comfortzone. Probeer iets nieuws, ervaar het, en trek er dan pas je conclusies uit. Besef ook dat nieuwe gewoontes aanleren tijd vraagt en niet van vandaag op morgen gaat. Geef het dus een kans en haak niet al na een week af.

4. Organiseer je leven
Een nieuwe levensstijl staat of valt met een goede organisatie. Gezonder eten kan alleen als je op tijd en stond verse voedingsmiddelen in huis haalt. Regelmatig sporten zal enkel lukken als je er ook tijd voor voorziet in je agenda. Door zorgvuldig te plannen blijf je bovendien makkelijker gefocust op je doel en kom je ook tot meer rust en voldoening.

5. Wees realistisch
Aan een loopwedstrijd deelnemen, in een kledingmaatje minder passen of een manier vinden om stress beter los te laten. Sta er eens bij stil wat jij precies wil bereiken door gezonder te gaan leven en zet het eventueel ook op papier. Door een doel concreet te omschrijven wordt het namelijk veel haalbaarder. Wees daarbij wel realistisch en stel doelen die passen bij jouw mogelijkheden, persoonlijkheid en sociale leven. Nog nooit gelopen? Verwacht dan niet dat je over twee weken al tien kilometer zal kunnen joggen. Door veel te hoog te mikken raak je alleen maar gedemotiveerd.

6. Word lid van een sportclub
Blakend van gezondheid door het leven gaan zonder te bewegen? Het klinkt ongelooflijk... en dat is het ook. Bewegen is essentieel voor een fit bestaan. Sommige vrouwen slagen erin om zelf regelmatig aan het sporten te gaan, maar voor de meesten werkt de hulp van een trainer van een sportcentrum of een personal trainer beter om gebeten te raken door bewegen, regelmaat te houden en efficiënt te trainen. Trainen onder het toezicht van een professional is sowieso altijd het veiligst.

7. Verstop je weegschaal
Voor velen staat fit worden gelijk aan vermageren. Meer bewegen betekent voor hen dan ook vaker op de weegschaal gaan staan. Maar hoewel het belangrijk is je gewicht onder controle te houden, zegt dat cijfer op de weegschaal ook niet alles. Over de verhouding vet- en spiermassa kom je bijvoorbeeld niets te weten, net zo min als over waar de overtollige kilootjes zich opstapelen. Focus je daarom niet op je gewicht, en als je dat toch nauwgezet wil volgen, ga dan bij voorkeur enkel op de weegschaal staan bij je trainer, die voor jou het gehele plaatje kan bekijken. Zelf kan je de spiegel of je kledij als graadmeter nemen. Ook zij geven namelijk een goede indicatie van hoe goed je bezig bent. Laat ook het idee dat we allemaal een size zero moeten hebben los, en concentreer je op de beste vorm voor jou.

8. Geniet elke dag van het leven
Het klinkt misschien gek, maar ook ontspanning is heel belangrijk voor een fit bestaan. Ontspannen en leuke dingen ondernemen zijn namelijk onontbeerlijk om je energiek te voelen. Maak er dus bij voorkeur niet één keer per maand maar wel elke dag de tijd voor. Als je je gelukkig en ontspannen voelt, zal je je bovendien ook sterker voelen en beter in staat zijn om de juiste keuzes te maken.

9. Schrap perfectionisme uit je woordenboek
Hoe graag we het ook zouden willen: het leven loopt vaak niet zoals we zouden willen. En dat kan je beter accepteren in plaats van altijd te hopen dat alles perfect zal gaan zoals jij het gepland had. Probeer dat onverwachtse net als iets leuks te zien: de omwegen die we soms moeten maken om ons doel te bereiken zorgen er net voor dat we wijzer en sterker de finish halen.

10. Hou je aan je beloftes
Omschakelen naar een andere, gezondere en fittere levensstijl gaat vaak niet zonder slag of stoot. Er zullen zeker momenten zijn dat je bezwijkt voor fastfood of voor luie avonden op de bank in plaats van in de sportclub. Maar dat is geen ramp, op voorwaarde dat je jezelf dan weer opraapt en doorzet. Wacht daarvoor niet tot na je vakantie, 1 januari of het weekend: besef dat veranderen ook altijd vandaag nog kan.