De behabijbel: zes stappen en essentiële tips om jouw perfecte maat en stijl te vinden
Van alle kleding die je draagt, is je beha misschien wel het meest complex. Hij mag niet te strak of los zitten, niet te hoog of laag én hij moet je borsten goed ondersteunen. Met deze uitgebreide how-to vind je het exemplaar dat jou perfect past én je borsten flatteert.
Elke vrouw die ooit al een heerlijk zittende beha droeg, kan het beamen: happy boobs zijn goed voor je zelfvertrouwen. Dat stelde een enquête van Goed Gevoel bij Vlaamse vrouwen ook vast. Een mooi en perfect zittend lingeriesetje doet 65% van hen vrouwelijker en beter in hun vel voelen. Gelukkig is de juiste beha vinden geen kwantumfysica.
Zes stappen
PrimaDonna-styliste Deborah Sonneville vat de zoektocht naar de perfecte beha samen in zes essentiële stappen.
1. Zorg dat het rugpand goed zit.
Deborah: “De band op je rug is verantwoordelijk voor 80% van de steun die je beha je biedt en dus erg belangrijk. Het rugpand moet strak zitten, maar comfortabel. Gebruik het eerste slotje, de andere twee gebruik je pas wanneer je beha later wat losser gaat zitten. De richtlijn is dat je zeker (en niet meer dan) twee vingers tussen je rug en het rugpand moet krijgen. Let er ook op dat het rugpand mooi horizontaal zit en op gelijke hoogte van je beugels.”
2. Stel de bandjes juist af.
Deborah: “De bandjes zijn verantwoordelijk voor 10% van de steun die je beha je biedt. Stel ze zo in dat ze strak zitten en niet afzakken, maar ook niet in je huid snijden. Test dat ook hier met twee vingers.”
3. Check de beugels.
Deborah: “Omsluiten de beugels van je beha je borsten mooi? Vooral onder je armen is dat belangrijk: daar moet al het borstweefsel in de cup passen. De beugels moeten ook overal contact met je lichaam maken. Ze mogen niet ‘zweven’ of op en neer wippen wanneer je erop duwt.”
4. Zit het tussenstukje vooraan goed?
Deborah: “Het brugje tussen de cups ligt idealiter plat op je borstbeen. In de praktijk kan het gebeuren dat de vorm of positie van je borsten dat verhindert. Als je borsten dicht bij elkaar staan, geraakt het tussenstukje bijvoorbeeld moeilijk bij je borstbeen. Dan zoek je best naar een beha met een andere snit die dat wel toelaat. Een hartvormige, bijvoorbeeld.”
5. De cups moeten mooi aansluiten.
Deborah: “De cups zijn verantwoordelijk voor 10% van de steun die je beha biedt en moeten daarom goed aansluiten op je buste. Als je vooroverbuigt mogen ze niet ‘openstaan’, maar ze mogen ook niet in je borsten snijden.”
6. Hoe voel je je zelf bij de beha?
Deborah: “Een beha kan technisch gezien de perfecte pasvorm hebben, maar even belangrijk is dat jij je er goed in voelt. Vind jíj dat hij comfortabel zit? Voel je je er mooi in? Past de stijl bij je? Alleen als de beha perfect zit én jij je er ook helemaal goed in voelt, is de beha een perfect fit.”
En nu nog de juiste stijl
Wikipedia lijst twintig verschillende soorten beha’s op en dat zijn nog maar de ‘meest voorkomende’. Hoe kies je dan, naast de juiste maat, ook de juiste stijl? Deborah: “Hou vooral rekening met wat je beha moet doen en onder welke kleding je hem wil dragen.”
“Heb je bijvoorbeeld een grotere, minder stevige boezem en wil je veel steun en comfort? Draag dan een fullcupbeha, dat is een beugelmodel dat je volledige borsten omvat. Die zit ook mooi onder hooggesloten kledij als T-shirts of turtle necks.”
“Een balconette heeft lager uitgesneden cups en een horizontalere snit. Zo’n beha lift je borsten van onderuit naar boven. Zo krijgen ze vooral bovenaan meer volume. Dat is heel mooi bij dames die ronde borsten hebben, maar ook wanneer je borsten bovenaan minder stevig zijn. Qua kledij past een balconette goed onder een diepe vierkante of ronde halsuitsnijding die je een decolleté geeft.”
Beha’s in een hartvormsnit kan je bij een diep decolleté dragen en zijn perfect voor vrouwen die bovenaan de borst wat volume verloren zijn door, bijvoorbeeld, een zwangerschap of borstvoeding.”
Over letters en cijfers
Je behamaat bestaat uit een cijfer voor je rugomtrek en een letter voor je cupmaat. Maar die maten werken niet helemaal zoals je denkt. Deborah: “Stel dat je een beha in maat 75B past en de cups zitten goed, maar het rugpand moet strakker. Dan moet je naar een kleinere rugomtrek én een grotere cup (!) switchen: een 70C dus. Een beha met een kleinere rugmaat zal immers ook automatisch iets kleinere cups hebben. Het matensysteem is complex, daarom laat je je best bijstaan door een professionele styliste in een gespecialiseerde winkel.”
Met deze tips bij de hand – en oké, liefst ook wat hulp van een professional – kan je ein-de-lijk de perfecte beha shoppen. Kijk op www.primadonna.com voor alle lingeriespeciaalzaken in jouw buurt.