De comeback van bolle billen: “Zwakke billen leiden tot kwaaltjes”
Een kont zo rond als die van Jennifer Lopez of Kim Kardashian: daar dromen veel vrouwen van. En dat merken ook personal trainers Arjen de Boer en Jaimy Van den Broeck. “Een uit de kluiten gewassen derrière is ook belangrijk wat gezondheid en levenskwaliteit betreft.” Beide ‘bootycoaches’ zetten de voordelen van een gespierde derrière op een rij én geven hun beste tips hoe jij in een kontomdraai jouw booty strakker maakt. Waar een bil is, is een weg!

Hallo, zomerweer. Hallo, luchtige zomerrokjes en vrolijke bikinibroekjes. Met daaronder als meest gewilde accessoire geen hippe sandalen of coole instappers, maar een stel gespierde bovenbenen en rond achterwerk. Meer dan ooit mogen billen rond, geprononceerd en sterk zijn. Op social media vergapen we ons aan fitfluencers die pronken met volumineuze belfies (samentrekking van selfie en butt, kortom: een foto van je bips), niet zelden vergezeld van een schappelijk geprijsd work-outplan om zelf een gelijkaardig stel billen bij elkaar te trainen.
In videoclips zien we hoe steeds bredere heupen vrolijk meedeinen op de melodie, op de rode loper zijn het vaker en vaker pronte derrières die de lens vullen. En in de fitnesswereld zelf? Daar leidde het uiteindelijk tot de opkomst van de bootycoach. Een gespecialiseerde personal trainer die zijn of haar dagen vult met het creëren van het betere achterwerk.
Fitte billen, fit lichaam
Best opvallend. Zéker als je weet dat het vroeger dun, dunner, dunst moest. Het ideaalbeeld in de jaren 90 was tenger en frêle: vrouwen moesten vooral slank, mager en zo plat mogelijk zijn. Personal trainer Arjen de Boer, die vandaag aan het werk is als fulltime bootytrainer, weet het nog goed. “Toen ik zo’n twaalf jaar geleden begon, wilden vrouwen vooral slank zijn. Tegenwoordig krijgen we steeds vaker vrouwen over de vloer die hun billen en bovenbenen groter willen trainen.”
Het was met de rondingen van de Kardashians, Jennifer Lopez, Nicki Minaj en co dat de bil aan het rollen ging, en met de zomer in volle gang maakt de derrière razendsnel carrière. Enerzijds is dat goed, want curves mogen weer. Anderzijds kwamen er bij een deel van die dames – naast sporten – wellicht wel wat ingrepen aan te pas waarover in alle talen gezwegen wordt. En zo krijgen we natuurlijk wéér een vrijwel onhaalbaar schoonheidsideaal voorgeschoteld.
Los van het esthetische is en blijft de trend positief, benadrukt de personal trainer. Een uit de kluiten gewassen derrière is niet alleen in de mode, ze is ook belangrijk wat gezondheid en levenskwaliteit betreft. Arjen de Boer: “Kijk maar naar de evolutietheorie: wandelen, rennen, hurken, opstaan, tillen ... Alle bewegingen die essentieel zijn om te overleven komen vanuit de heupen. Hoe sterker je billen zijn, hoe meer levenskracht je hebt.”
Het wordt tijd dat we sporten niet louter zien als tool om een bepaald schoonheidsideaal te bereiken, wél als middel om je levenskwaliteit te verbeteren, valt personal trainer Jaimy Van den Broeck hem bij. “Vraag je eens af: waar word ik nu écht gelukkig van? Voor de meesten is dat niet per se een specifieke vorm van achterwerk, maar een gezond en fit lichaam dat je toestaat om je leven ten volle te leiden.”
En daar spelen bilspieroefeningen een cruciale rol in. “Het merendeel van alle kwaaltjes en blessures is terug te leiden tot zwakke billen. Van knie-, rug- en heupklachten tot een slechte houding. Omgekeerd zijn sterke billen de sleutel tot een leven waarin je probleemloos zware boodschappen kan tillen, zonder hijgen bovenaan de trap komt en je (klein)kind in het rond kan zwieren zonder rugpijn. Kortom: sterke billen maken het dagelijkse leven een stuk makkelijker en aangenamer.”
Meer eten
Naast de juiste training speelt voeding een grote rol. Arjen de Boer: “Als je graag grote, ronde billen wil, is de juiste voeding een must. Je lichaam kan niet groeien van niets, dus is het noodzakelijk om meer calorieën te gaan eten. Voor veel vrouwen is dit een mindswitch, want het getal op de weegschaal is nog al te vaak een mentaal dingetje. Een gericht plan met een klein calorieoverschot en de nodige hoeveelheid eiwitten zal er voor zorgen dat er vooral spiermassa wordt opgebouwd en minimaal vet.”
Bij de bootycoach
Slechts één probleem: het merendeel onder ons heeft een zittend beroep. Als je zit, staan je billen continu op rek. Ze worden amper gebruikt, waardoor ze hun functie en stevigheid verliezen. “Het gezegde ‘een lui gat’ komt ergens van”, lacht Jaimy Van den Broeck. “De bilspier is niet alleen een van de grootste spieren in ons lichaam, maar ook de meest luie. Dat was ze een beetje van nature, al komt het vooral door onze levensstijl. Net daarom is het ontzettend zinvol dat je je billen traint om weer actiever te worden.”
Daar kan je helemaal in je eentje aan beginnen, maar tegenwoordig zijn er steeds meer bootycoaches. Niet zonder reden, want met de juiste training kan je pas echt kort op de bil spelen. Arjen de Boer: “Het online aanbod is enorm. Daar zitten goede work-outs tussen, maar helaas ook minder goede. Als je er weinig van kent, is het moeilijk om het onderscheid te maken tussen iemand die er echt verstand van heeft en iemand die gewoon van nature een vol achterwerk heeft en graag een centje bijverdient.”
Bovendien zijn veel online work-outprogramma’s te eenzijdig, vervolgt Jaimy. “Zo krijg je na verloop van tijd instabiliteit omdat de ene spiergroep sterker is dan de ander. Een goede coach zal telkens het hele lichaam trainen en zorgen dat je het meeste uit je training haalt. Want net omdat onze bilspieren zo lui zijn, zijn ze moeilijk te targeten. Dat wil zeggen dat andere spieren – zoals de quadriceps – het nogal snel overnemen. Een bootycoach ziet er met kleine aanpassingen op toe dat je altijd de juiste spieren gebruikt.”
Dat is belangrijk, zeker omdat sterke billen staan of vallen met een stevige portie krachttraining en zware gewichten. Een ronde poep krijg je door spieropbouw, verklaart Jaimy. “Kijk bijvoorbeeld naar mannen die hun biceps trainen: na verloop van tijd ontstaat er een bolling op hun arm. Dat is pure spiergroei, hetzelfde gebeurt bij de billen. Door aan krachttraining te doen bouw je de bilspier op en krijg je een vollere bips met meer volume. Het goede nieuws? Iedereen kan het.” Arjen: “Natuurlijk is de een genetisch meer of minder bevoorrecht, maar iedereen kan sterker worden en spieren opbouwen.” Het punt waarop je begint zal anders zijn, maar het resultaat is hetzelfde: rond én gezond. En daar zeggen wij geen nee tegen!
Sterk in je stiletto’s
“Het feit dat steeds meer vrouwen aan krachttraining doen, vind ik fantastisch”, vertelt personal trainer Jaimy Van den Broeck. “Vrouwen willen niet alleen privé en op werkvlak sterk in hun schoenen staan, maar ook fysiek.” En je hoeft echt niet bang te zijn dat je er plots als een bodybuilder uitziet. “Vroeger was er de angst dat ze er breed van zouden worden. Nu weten we: zo werkt het niet. Dat zit nu eenmaal niet in de vrouwelijke morfologie.”